Преди избори и след грандиозни гафове като злополучния ремонт на

...
Преди избори и след грандиозни гафове като злополучния ремонт на
Коментари Харесай

Бъдещето на Борисовата градина – зелено или за зелен хайвер

Преди избори и след грандиозни гафове като злощастния ремонт на „ Графа “ се случват чудеса и ръководещите стават по-ниски от тревата. През идващите 15-20 година в Борисовата градина в София няма да се отсече даже едно дърво и няма да се построи нито един дувар на постройка при положение, че кметът Йорданка Фандъкова и общинските съветници на ГЕРБ изпълнят всички обещания, които поеха в последните дни. Бъдещето на парка е новата гореща тематика на София поради общественото разискване на плана за негов обстоен организационен проект (ПУП).

Дебатът се състоя в сряда вечер в УАСГ и продължи над три часа. Ако някой се е надявал към него да няма интерес и срещата да премине неенергично, то проектът му се е провалил. Въпреки че единствено една от трите общини, на чиято територия се намира Борисовата градина - „ Средец “, „ Лозенец “ и „ Изгрев “, разгласи във Facebook приемни дни за запознаване с чертежите („ Средец “), и макар че Столичната община не разгласи събитието на видно място на страницата си и в обществените мрежи, над 500 души (по наблюдения на основния проектант Здравко Здравков) съвсем извършиха огромната зала на висшето учебно заведение.

Участниците бяха всякакви - на напреднала възраст, младежи, фамилии, инженери, архитекти, майки с деца, спортисти, общински съветници. “Аз бях тръгнал да си вървя, но се върнах, тъй като реших, че е значимо “, споделя мъж в костюм, който сяда до свои съседи от „ Лозенец “. Изненадващо в залата няма футболна агитка на " ЦСКА-София ". Преди срещата и от Столична община, а и от районните кметства се притесняваха

 

ултрасите да не нахлуят в някогашния ВИАС

 

и да трансфорат полемиката в словесна - а и освен - борба. Както е известно, проектът забранява огромно разширение на стадион " Българска войска " и планува той да може единствено да се покрие с козирка. Докато притежателят на " ЦСКА-София " Гриша Ганчев и принципалът на стадиона - спортното министерство, към този момент не един и два пъти афишират желанията си да строят чисто ново и доста по-голямо оборудване в Борисовата градина.

И създателят на плана - арх. Атанас Ковачев, и кметът Фандъкова, и останалите представители на ГЕРБ в залата повтарят през няколко минути, че препоръчаният вид е работен и че ПУП-ът може да се преработва и да се разисква още доста пъти. " Направете своите писмени оферти и те ще бъдат прегледани и разисквани от експертната група ", най-малко 50 пъти споделя Ковачев след всяко изявление на един от 3-те микрофона. Срокът за внасянето на мнения е 19 юни в направление „ Архитектура и градоустройство “ на Столична община. Следващото публично разискване би трябвало да се състои на 26 юни.

Присъстващите са доста дейни, а настояванията се разклоняват в две направления. Едните засягат Борисовата градина като цяло, а вторите касаят обособени региони, улици, даже къщи. Общият знаменател на първите е: в парка да не се строи нищо, да не се отсича нито едно крепко дърво, да не се основават условия за влизане в него с коли и да не се улеснява паркирането им в и наоколо до гората. Друго всеобщо искане е общината да си върне земи и парцели в Борисовата градина, от които се е отказала през годините, по никакъв мотив да не позволява разгръщане на частната благосъстоятелност и да

 

възпира всевъзможни инвеститорски апетити

 

Конкретно се желае възобновяване на собствеността на къпалнята „ Мария Луиза “ и Летния спектакъл, премахване на автокъща „ Капитолия “ от общинския терен под нея и други Като крайно нетърпими се показват концепциите на проектанта за възобновяване на така наречен Климатично учебно заведение над Маймунарника, чието място е в сърцето на зеления резерват, градежът на Музей на зелена София на бул. „ Драган Цанков “, възобновяване на ресторант „ Тенекиите “, към който така и така към този момент е цялостно със заведения и така нататък Такива изказвания се съпровождат с бурни овации от всички краища на залата. Не липсват и предизвестия, че хората няма да са толкоз кротки и спокойни на идващите сбирки, в случай че обещанията на ГЕРБ за цялостно вземане предвид с настояванията се окажат просто думи, а на каузи събитията тръгнат в друга посока.

Кметът Йорданка Фандъкова става още първоначално и изпреварва всички с ангажимент да вземе поради и да извърши желанията на съгражданите си. „ Тук съм като кмет, само че и като жител. Събрали сме се да чуем мненията на хората, с цел да може по-късно да ги осъществим по най-хубавия метод. Лично ще внеса документално предложение да не се възвръща Климатичното учебно заведение. Второто ми предложение визира Конната база и „ Спортна София “. Трябва да се резервира това, което е сега (проектът планува базата да се реалокира в Ловния парк, а „ Спортна София “ - на гара „ Пионер “ - б.р.). Няма логичност да се разрушава на едно място и да се строи на друго. Не е нужно и отделяне на алея над Езерото с лилиите. За опазване съм на поляната (пред Братската могила) в настоящия й тип “, изброява Фандъкова.

Доста по-внимателни са ръководещите, когато става дума за бъдещето на частните парцели в парка. Въпреки че проектант Ковачев неколкократно натъртва, че планът му включва възобновяване на „ Мария Луиза “ и на Летния спектакъл ( “сълзите напират, когато човек види настоящето му положение “), от ГЕРБ заобикалят да вземат отношение какво ще се случи с тези емблематични места. Страстите в залата се нажежават, когато се слага

 

въпросът за „ Софияленд “

 

Независимият общински консултант Войслав Тодоров пита за какво в заданието на ПУП-а не е включена „ историческа зона от Борисовата градина като „ Софияленд “, отнета под претекст да стане зона за атракции “. Действащият общ организационен проект на София планува в нея да може да се строят жилища и офиси. „ Според мен „ Софияленд “ би трябвало да се включи в заданието, с цел да се запази най-малко като територия за атракции “, предлага Тодоров под бурните аплодисменти на залата. „ Как си представяте законово зона за смесени функционалности, каквато е „ Софияленд “, да бъде присъединена към парка. Хайде обяснете на тези над 500 индивида вие по какъв начин го виждате! “, гласи отговорът на основния проектант Здравко Здравков.

Фенове на ЦСКА-София може и да няма, само че представител на Гриша Ганчев има. Адвокат Станислав Трендафилов декларира от името на притежателя, че „ изрично държим на построяването на нов съвременен стадион на мястото и в чашата на съществуващото оборудване от 1968 година “. „ Направили сме една подписка и за 20-ина дни сме събрали 90 000 подписа. Ако съблюдаваме законовия период от 3 месеца, можем да съберем и 300 000. Нашето предложение е дружно с страната в лицето на Министерството на младежта и спорта. Всички знаете, че нашият притежател е сериозен природолюбител и от години се бори с противозаконната сеч. Затова предлагането ни е при градежа на този, наблягам, чисто нов обект да не падне нито едно дърво “, изрича се Трендафилов. След тези думи залата избухва в смях. „ Всяко ваше предложение ще го приемем, ние мислим в една посока, дайте своя план по какъв начин ги виждате нещата “, дава очаквания и на него проектант Атанас Ковачев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР