Преди години Никола Анелка носи фланелката на Болтън Уондърърс в

...
Преди години Никола Анелка носи фланелката на Болтън Уондърърс в
Коментари Харесай

Големият Сам

Преди години Никола Анелка носи фланелката на Болтън Уондърърс в британската Висша лига. Според нападателят ситуацията в отбора и подготвителното игрище доста наподобяват въз основата на националния тим на Франция в Клерфонтен. Откъде идва тази аналогия ли? Сам Алардайс! Възгледите на Големия Сам за играта в действителност се неортодоксални. И в случай че има човек, който може да помогне на Лийдс Юнайтед да оцелее в елита на Англия, то това безспорно е Алардайс. Методите на работа на мениджъра са всепризнати, въпреки и той да има доста критици поради метода си на другарство и спорни навици. 68-годишният ментор е бил отпред на Блекбърн, Съндърланд, Кристал Палас, Нюкасъл, Уест Хем, Евертън и Уест Бромич, доста от които са били в много нежелано състояние в края на сезона и са се борили със зъби и нокти за оцеляването си.

Точно както е обстановката в Лийдс сега. Хосеп Гуардиола дефинира Алардайс като " талант ". Жозе Моуриньо обаче преди време беше определил сътрудника си като " треньор, който играе футбол от 19-и век. " Самият Сам имаше дързостта да изрече фразата: " Никой не е по-напред от мен ", визирайки познанията и вижданията за футбола. В концепцията на Алардайс постоянно попадат доста аналитични похвати за всевъзможни данни, както и логика на психиката. За него тя е най-важната и се твърди, че съумява да " изтръгне " всичко най-важно от футболистите си, даже когато те очевидно са в дупка. Персоналната му работа, контактът му с всеки състезател по настрана, са несравними, настояват в сектора. Психологията. Тя може да избави Лийдс.

По подигравка на ориста отборът от Йоркшър би трябвало да играе с Нюкасъл и Уест Хем в последните два кръга на Висшата лига - два от някогашните клубове на Алардайс, с които той по никакъв начин не се раздели наред. Иронията се задълбочава, тъй като на 2 май 2004, преди съвсем 20 години, Алардайс и воденият от него Болтън разгромяват Лийдс с 4:1 и изпращат сегашния тим на Сам в Чемпиъншип. Изпадане, което към момента не е забравено и почитателите на Лийдс мъчно се съгласиха с обстоятелството, че в този момент тъкмо Алардайс ще избави обичания им клуб от свръхделикатното състояние. Самият управител има във визитката си и други случки, които вероятно карат хората да се съмняват в него. Като скромния му престой отпред на Англия. Като споделям " непретенциозен " - 67 дни, за които " Трите лъва " изиграха 1 мач. Алардайс си навлече и доста недоброжелатели, откакто беше заловен от кореспонденти под прикритие да осмива сътрудника си Рой Ходжсън, когато последният щеше да освобождава поста на селекционер на Англия, наричайки го " Woy " (сарказъм към говора на Ходжсън). Рой признава по-късно в изявление, че Алардайс по този начин и в никакъв случай не му се е извинил. Поставил ръцете си надълбоко в джобовете, Големия Сам ще крещи към тъчлинията неуморно, можете да бъде сигурни в това. И ще има новаторски хрумвания.

Още в първия си мач против Манчестър Сити смени вратаря си, употребява тактическата сграда 4-5-1, а играчите бяха подредени при 3-4-3 или 4-2-3-1 при предходния ментор. И това не е опит. Това е смелост и схващане за играта. Саркастичен талант от 19-и век.

Автор Стефан Георгиев





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР