Преди година българо-македонската комисия спря да работи по искане на

...
Преди година българо-македонската комисия спря да работи по искане на
Коментари Харесай

Скандално изказване на председателя на Скопската академия на науката за Климент и Наум

Преди година българо-македонската комисия спря да работи по искане на Скопие с опрощение - изборите, провеждащи се там. Ние им казахме, че сме имали всевъзможни избори и не сме спирали работа, само че те стопираха, което е ясна индикация, че тяхната част работи под политически диктат и ръководство. Това наше усещане се ускорява и се потвърждава от тях. Те работят в синхрон с политиците си, до момента в който комисията от българска страна единствено няколко пъти е имала срещи с външния министър, дава годишни отчети, само че не работи под политически диктат.

Това изясни пред бТВ проф. Кирил Топалов, член на българо-македонската комисия, по въпросите за общата история.

" Ние би трябвало да решим как да се трансформират учебниците, за да не учат ненавист към България и да се уточнят общо честване на датите, което не е допустимо без разискване на историята. Нашата комисия е по исторически-образователни въпроси, уточни още той.

Борим се да се промени настройката против България там, както и да се развива повече бизнесът, уточни още професорът и даде образец с Гърция, която развива бизнес в РСМ. Би трябвало и България да го развива, счита историкът.

Експертите от комисията чакат да бъдат поканени от новия външен министър Теодора Генчовска, стана ясно от думите на Топалов.

Албания е по-готова от РСМ за участие в Европейски Съюз и от страна на комисията може да се каже същото, защото там не се развива ненавист против българското общество. Там се учи български език, за разлика от македонските студенти, които не могат да го приказват, разясни още той.

Комуникацията със Скопие става все-трудна, регистрира Топалов. Когато са започвали, той счита, че политическата конюнктура е била по-добра и е реализирано единодушие за Самуил, че Климент и Наум Охридски са изпратени от българския царски двор, с течение на времето всички тези неща отпадат и от преди няколко дни има свирепо изявление от ръководителя на скопската академия на науката Любчо Коцевев, който споделя: " Климент и Наум са основали Охридската книжовна школа, македонската писменост, македонския език, нематериалност, просвета, които са отишли в останалия славянски свят и македонският език се приказва във всички прилежащи държави - Егейска Македония и Пиринска Македония ".

Все още няма реакция от българска страна, изясни Кирил Топалов. Но по думите му " той се изявява като нов Емил Зола, който упреква всички, че на РСМ нещо не й върви пътят към Европа ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР