Преди една година на същия този форум коментирахме във връзка

...
Преди една година на същия този форум коментирахме във връзка
Коментари Харесай

Александър Димитров, TBI: Банките трябва да улесняват живота на клиентите

Преди една година на същия този конгрес коментирахме по отношение на пандемията, че този път банките не са основали рецесията, а по-скоро са спасението от нея.

Сега бих траял - дигитализацията, която навлезе по отношение на COVID-19, или по-скоро беше ускорена от пандемията, продължава.

Това е процесът, пред който ще сме изправени неизбежно – внедряването на екосистеми за банкиране, съобщи Александър Димитров, член на Управителния съвет на TBI Bank и изпълнителен шеф с сектор „ Риск “ по време на панел Банки от 13-ото издание на форума „ Шума на парите 2022 “, проведен от Profit.bg.

Това са системи, които интегрират това, което банките вършат с доставчиците на финтех услуги, които дават едно още по-добро клиeнтско чувство. Клиентите не престават да чакат от нас да вкарваме нововъведения, които вършат живота им по-удобен, тъй като всеки към този момент търси по-добър баланс сред работата и персоналния живот.

Хората стартират да се насочат на пътешествия и към това, което са пропуснали в интервала на престой вкъщи, и ние, банките, сме този детайл от веригата, който би трябвало да им достави тази опция с нашите артикули, уточни Димитров.

Той описа още, че TBI Bank създава редица артикули, които основават улеснения за клиента, като „ Купи в този момент, заплати по-късно “. Банката е профилирана във внедряването на незабавните разплащания, като тя е първата банка от Югоизточна Европа, осъществила подобен план с Централната банка на Литва.

Като компания с фокус върху даването на новаторски решения, TBI развива незабавните разплащания в лв., като още веднъж е пионер на българския пазар, въвеждайки програмата Blink на Националната картова и платежна скица (НКПС), част от БОРИКА АД.

Според Димитров това е, което клиентите търсят – удобството и улеснението на техния живот, което банките би трябвало да благоприятстват.

По отношение на конкуренцията сред банките и финтех фирмите, съгласно специалиста, не става въпрос за конкуренция, а за симбиоза. Банките от ден на ден се обръщат към финтех фирмите, с цел да реализират взаимно планове.

Според банкера е явно, че едните без другите не могат. Банката е по-голямата единица, само че финтех фирмите последователно стъпиха крепко на пазара и виждаме, че без тях не можем, добави Димитров.

По въпроса за връзката сред ESG практиките и дигитализацията, Димитров счита, че те вървят редом. Дигитализацията спомага за въвеждането на зелени практики, като да вземем за пример намаляването на потреблението на хартия посредством електронното сключване на контракти.

"Банките сме в предните редици на този напредък. Трябва обаче и органите на властта да отговорят с нужните промени в законодателството, приемането на новаторския метод, който обезпечава отбрана за клиента и това не е по-различно от хартиената форма на подписването на договорите ", съобщи Димитров.

Шумът на парите 2022 се провежда с поддръжката на Пощенска банка, Инвестбанк, Уникредит Булбанк, Обединена Българска банка, Амунди, TBI Bank, ЕОС Матрикс, eMAG, Алкомет, Arco Real Estate, Schneider Electric, Планекс Инвест, MyFin, LENO, DHL, БАКБ, Фронтекс Интернешънъл, Coca-Cola HBC Bulgaria, CloudCart, Philip Morris Bulgaria, TBI Buy, УНИКА и Кеш Кредит.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР