Преди една година Илон Мъск, най-богатият човек в света, официално

...
Преди една година Илон Мъск, най-богатият човек в света, официално
Коментари Харесай

Проблемът с Х: Как Илон Мъск промени Туитър

Преди една година Илон Мъск, най-богатият човек в света, публично пое управлението на обществената мрежа Туитър. В идващите месеци той уволни близо половината от екипа на компанията и преименува една от най-разпознаваемите марки на Х.

Туитър надалеч не е най-голямата обществена мрежа във връзка с количеството дейни консуматори, само че има голямо въздействие. Политически водачи, огромни компании, медии, публицисти и известни персони употребяват платформата, с цел да споделят и да градят имиджа си в международен мащаб.

Преди публично да придобие Туитър, Илон Мъск обществено показваше отрицание към политиката на платформата, която той наричаше " ограничение на свободата на словото ".

Екстремисти, тирада на омразата и правосъдни каузи

Затова Мъск реши да уволни огромния брой модератори на наличие, да разпусне съвета за сигурност на компанията и да върне онлайн профилите на крайнодесни екстремисти и конспиратори, които бяха блокирани по-рано. Отделът на компанията за връзки с обществеността беше затворен през ноември 2022 година, а на всички допитвания се дава отговор автоматизирано с емотикон на... лайно.

В месеците, откакто Мъск пое контрола над обществената мрежа, наличието, пропагандиращо ненавист, се е нараснало, както и дезинформацията, излиза наяве от американско изследване, в което откриватели са следили развиването на Туитър/Х. Това е значимо наблюдаване, тъй като " това, което се случва в обществените мрежи, отразява и развиването в света отвън тях ", споделя социоложката Рафаела Андрес, която работи Centre for European Economic Research в Манхайм, Германия.

През май 2023 година анализаторите от фонда Fidelity, който държи част от акциите в Х, пресметнаха, че компанията е изгубила огромна част от приходите си от реклами, откакто Мъск пое контрола над нея.

По-лош ли е Туитър от другите платформи?

Според Саша Алтай, психолог от Университета в Цюрих, е видно, че дезинформацията и речта на омразата са се нараснали в Туитър след настъпването на Мъск. Към момента обаче няма съответни съпоставения с други обществени мрежи по този параметър.

" Мъск направи доста неща, които не усъвършенстваха качеството на полемиките, само че е мъчно да се каже дали фактически са го влошили на фона на други платформи ", споделя Алтай. " По-зле ли е от ТикТок? Може би. Но нямаме съответни данни, с цел да го потвърдим. "

По съответния въпрос за дезинформацията Алтай споделя, че тя е проблем в Туитър през цялото време и че се популяризира основно не от ботове, а от хора с действителна власт и въздействие. В отговор на въвеждането на Закона за цифровите услуги (DSA) в Европейски Съюз, който открива правила за попречване на разпространяването на нездравословно наличие, възбрана или ограничение на избрани практики за ориентиране на консуматори и шерване на някои вътрешни данни с регулаторните органи, се появиха клюки, че Мъск обмисля да отстрани услугата от Европа.

През септември Мъск се обърна към немското държавно управление. Той показа апел да се гласоподава за крайнодясната популистка партия " Алтернатива за Германия ", като разяснява, че Европа е залята от бежанци и за това е отговорно немското държавно управление, защото то финансира спасяването на мигранти в Средиземно море. " Дали немската общност е наясно с това? ", написа Мъск в Туитър. Официалният акаунт на немското външно министерство отговори с " Да, това се назовава избавяне на човешки живот ".

Време ли е просто всички да изоставен Туитър?

Тъй като Туитър е все по-пълен с тирада на омразата и дезинформация, поражда въпросът дали не е време да напуснем платформата - и къде да отидем?

Някои от най-известните немски политици изтриха персоналните си профили. Но множеството техни сътрудници и медии не престават да участват в платформата. Изключение прави американската организация с нестопанска цел NPR. След като през април 2023 година X я дефинира като " медия, обвързвана с страната Съединени американски щати ", медийната организация с 8,7 млн. почитатели бързо напусна Туитър. Шест месеца по-късно харвардската фондация " Нийман " заяви за меморандум, публикуван до чиновниците на NPR, в който се споделя, че трафикът е понижен единствено с един процентен пункт вследствие на напускането на платформата.

В неотдавнашна обява в блога Medium авторитетният канадско-британски блогър, публицист и публицист Кори Доктороу написа: " Проблемът с Туитър не е това, че тази значима услуга се ръководи от неверния пресметлив, несъвършен милиардер, а фактът, че стотици милиони хора са подвластни на милостта на всеки малоумен корпоративен водач. "

Според Рафаела Андрес обществената мрежа няма да залезе. " Мисля, че ще се появят разнообразни други възможности като Mastodon, Blue Sky. Не чакам те да станат толкоз огромни, колкото Туитър, мисля, че към този момент няма да имаме една всеобхватна платформа. Надявам се, че в някакъв миг хората ще могат да поддържат връзка сред тези платформи [...] и мисля, че това е посоката, в която ще вървим. "

Автор: Хелън Уитл
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР