Преди две години след лечение в Германия от отравяне със

...
Преди две години след лечение в Германия от отравяне със
Коментари Харесай

Руски общественици в подкрепа на Навални: Пред bTV говори инициаторът на подписката


Преди две години след лекуване в Германия от отравяне със смъртоносното вещество „ Новичок “ най-яркият критик на Кремъл Алексей Навални се завърна в родината си. Още на летището той бе задържан, а точно на Нова година 46-годишния опозиционер беше изпратен в карцер за следващ път.

Снимка: bTV


Междувременно над 80 съветски общински съветници, юристи и лекари, подписаха писмо в поддръжка на Навални. Думите им бяха адресирани персонално до президентa Владимир Путин, основния прокурор Игор Краснов и президентския съвет по правата на индивида на Русия. Специално за „ Тази събота “ с основателя на писмото Сергей Цукасов, беседва Цвети Петрунова.

Снимка: bTV


17 януари 2021 година, дълго чаканото идване на Алексей Навални до летище „ Шерметиево “. Стотици чакат най-отявления опозиционер на Кремъл, а той е арестуван още на граничен надзор. Последват невиждани до момента манифестации в поддръжка на политика, потушени от арести и наказателни каузи.

Две години и 10 дни по-късно карцерите на наказателната колония във Владимирска област към момента откъсват Алексей Навални от останалия свят.

Затова през седмицата десетки съветски общински съветници подписаха писмо в поддръжка на опозиционера и желаеха човешко отношение към него:

„ Ние не мълчим . От името на нашите гласоподаватели , от името на нашите другари и познати , както и от наше лично име - намерено и обществено пожелаваме да се приключи физическото и психическото принуждение над Навални , да се прекрати държането му в наказателна килия и налагането на голословни дисциплинарни ограничения .

Вие страхувахте ли се да предизвиквате това писмо , г - н Сергей Цукасов ?


Снимка: bTV


Докато бях консултант, ми се постановяваше да се сблъсквам със чиновници от полицията, с органите на реда в Руската федерация, нееднократно съм бил арестуван за мирни митинги, за излизане на улицата с плакати, имал съм няколко административни проблема. И когато изричам гледната си точка, аз съм подготвен за това, че управляващите няма да я харесат и ще бъда упрекнат в нарушение на законодателството. Не, не изпитвам боязън. Не знам до какво може да докара това, в този момент съм отвън Русия и мога да приказвам свободно. Но се приготвям скоро да се върна и знам и може това, което Ви споделям в този момент, да премине под надзор от страна на съветските управляващи и тези думи да бъдат употребявани против мен.

Каква е повода да поискате заслужено отношение към Навални ?


Нашето писмо има ясната цел за прекъсване на изтезанията. Искаме човешко отношение към Навални. Да бъде спазено правото му, да не бъде подлаган на изтезания, да бъде обезпечено правото му на живот. В момента целеустремено се пробват да го лишат от тези негови права.

Какво знаете за досегашното отношение към него ? Какво е здравословното му положение ?


Условията в колонията, в която се намира той, само че и в самата килия, са свързани с тествания. Не му разрешават да спи, тъй като в килията има психологично болен пандизчия, на който съзнателно не дават медикаменти. Отказани са му всевъзможни медицински услуги. Той не съблюдава никакви правила на хигиена и държание. След отравянето положението нс организма на Навални изисква особено лекарско наблюдаване. Той се разболя от грип, има проблеми с гръбнака. Необходима му е незабавна здравна помощ. Нещо, което управляващите изцяло отхвърлят. Тук би трябвало да имаме поради, че в системата за отнемане от независимост на Руската федерация, човек може да загине, не са малко тези образци. Ние просто пожелаваме съблюдаване на правото му на живот. От президентството до момента не сме получили явен отговор на нашето писмо. То беше единствено пренасочено до прокуратурата, в региона, където се намира колонията и до Службата за осъществяване на наказванията.

По ваша информация какъв брой пъти до момента Навални е влизал в карцера ?


Не съм сигурен тъкмо какъв брой пъти, в действителност той е към този момент няколко непрекъснати месеца в изолатора. Без право да излиза. Последователно беше вкарван за по 15 дни, всякога тежестта му спада с по три и повече кг и всякога това е пряк удар по неговия изтощен организъм след отравянето му.

Снимка: bTV


Имали ли сте връзка с Навални скоро време , а с околните му ?


Не, не влизаме в контакт с неговите близки, от 2013 година оказвам помощ на Алексей в неговата изборна акция за кметското място в Москва. Познавам се с него, с жена му, сътрудниците само че в този момент сме на разнообразни места, те също не са в Русия. Получавам информация от Алексей посредством юриста му, той ми оповестява за положението на здравето му, за жалост той има все по-малко благоприятни условия да приказва за себе си, и несъмнено, задачата е да бъде изолиран от обществото. В карцера той не може да се свърже с юристите си, както споделих незабавно щом петнайсет дневния престой свърши, той още веднъж бива продължен.

В една от неговите речи пред Организация на обединените нации до момента в който Навални се лекува в Германия , Путин споделя " кой се интересува от Навални ", кой се интересува от Навални , г - н Цукасов .


Неговите поддръжници, всички политически пандизчии се интересуваме от ориста на Навални, единствено по този начин той може да бъде освободен.

Навални - като знак на положителната Русия , трансформира Русия , само че утихва ли неговата популярност


Трудно е да се каже, мнозина от поддръжниците на Навални напуснаха Русия, тези, които остават в Русия, до огромна част поддържат политиката на Путин.

Като някогашен общински консултант , от скоро сте отвън страната , само че каква е политическата конюнктура в Москва , каква Москва оставихте ?


Ще стартира от нашия регион, Останкевски в Москва. Там изборите от есента бяха фалшифицирани благодарение на отдалеченото, електронно гласоподаване. Масово бяха увеличени гласовете да партията на властта – „ Единна Русия “, и в общинският съвет по-голямата част от местата бяха заети от служители, директно назначени от кметството на Москва. Нямаше по какъв начин да влияем на извършения референдум, в този миг по либерален път, по време на акцията аз самият бях подложен на следващия административен арест. Това не се случи единствено с мен, във всяка московска община местата за общински съветници от демократичните партии изчезнаха. До тогава най-малко в няколко региона се чуваше гласът на опозицията. Сега към този момент нещата са напълно разнообразни. Депутатите определени по пътя на това електронно гласоподаване, не се противят против корупционните схеми, гласоподават единомислещо решенията взети от властта, нито срещу военният ред.

Вие по какъв начин наричате дейностите на Кремъл „ война “ или „ военна интервенция “ ?


В общественото пространство ние сме принудени да назоваваме това, което се случва в Украйна „ специфична военна интервенция “. Думата вкара промени в наказателния кодекс и се добави един специфичен член в закона на Министерството на защитата на Русия. Аз бях санкциониран по този член и всяко едно документално или устно споменаване на думата война може да докара до следващата санкция или до административен арест. Вижте, аз съм жител на Русия, желая да се върна в родината си. Искам да се занимавам с политика, желая да допринеса за демократичните промени в тази страна и по тази причина към този момент би трябвало да съблюдавам тези наставления и да назовавам войната „ специфична военна интервенция “. Междувременно Путин и Лавров към този момент нарекоха специфичната военна интервенция война, само че те не понесоха никаква глоба за тези техни думи.

Как се приказва за това „ военно деяние “ измежду най - авторитетните медии на Русия ?


Сега всички работещи медии в Русия отразяват единствено проруската линия, политиката на президента. Опозиционните медии напълно стопираха да съществуват. „ Ехото на Москва “, „ Новая Газета “ към този момент ги няма. Пресата напълно работи в интерес на властта, употребяват се пропагандни способи като клишето за нацизма в Украйна, това че Западът, и в частност Съединени американски щати - ръководи украинският народ. Така че медиите поддържат войната, за жалост и не показват целия набор на мнение измежду жителите на Русия.

Информационната организация ТАСС разгласи през септември предходната година , че електоралният рейтинг на съветския президент Владимир Путин доближи нови оптимални стойности . Автор на изследването е Фонд „ Обществено мнение “ за Вас толкоз висок ли е процентът ?


В Русия няма социологически изследвания, които заслужават доверие, както няма заслужаваща доверие преса, по тази причина аз не вярвам в информацията, която се популяризира от съветските медии и съветските социологически служби. Личното ми чувство е, че огромен брой от хората не поддържат специфичната военна интервенция, само че са принудени да мълчат, тъй като голямата полицейска конструкция ще ги подложи на репресии, които стигат до арести, до престъпни санкции. Много мои протестиращи познати и другари бяха подложени на безчовечен изтезания. Смятам, че множеството от хората в Русия желаят мир и към момента мислят сериозно против лъжите на пропагандата

Виждате ли Навални скоро свободен ?

Мисля, че единственият късмет Навални да бъде освободен е в случай че освен съветската, само че и международната общественост изиска неговото освобождение, както беше при Мандела. Засега най-малко в неговата обстановка, до момента в който Путин е на власт, Навали ще лежи в пандиза.

Идва ли краят на войната , каква е вашата прогноза ?


Бих желал войната да завърши още през днешния ден. За страдание считам, че тя може да продължи дълго, в Русия съществуват стопански благоприятни условия да поддържа равнището на армията високо, надали скоро тя ще завърши.

Идва ли краят на ерата „ Путин “ ?


Епохата на Путин върви към своя залез. Но това ще бъде дълъг залез, една или пет години може да продължи. Ясно е, че всеки ден до момента в който Путин е на власт и дейностите не престават,е покруса за целия свят и за жителите на Украйна.

„ Ние няма да мълчим “ е лозунгът на вашата самодейност , има ли миг , в който ще замълчите ?

Аз съм обвързван със страната си, имам родственици в Русия, целият ми живот е бил в Москва. Смятам, че против всеки може да бъде извършен напън, само че в случай че този митинг е многочислен управляващите няма да имат нито време, нито запаси да окажат напън върху всички опозиционни представители, по тази причина аз няма да мълча.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР