Преди два дни Хари Хараламбиев ми подари последната си книга

...
Преди два дни Хари Хараламбиев ми подари последната си книга
Коментари Харесай

Смълчан пред мълчаливата поезия

Преди два дни Хари Хараламбиев ми подари последната си книга „ Мълчалива лирика ” - изявленията с едни и същи въпроси, заложени на двайсет и пет водещи български художници и галеристи. Още корицата в меки пастелни тонове, с явен и изчистен шрифт и точно композираната  картина загатва за друго от тривиалното звучене на книга с изявленията. Едновременно с това подухва чувство за свещенодействие, което те предизвика да я докоснеш, да я разгърнеш и да продължиш към дебрите на безмълвната лирика.  И откриваш три мъдрости - на Плутарх, на Жан Превер и Буда, които подсказват, че „ ралото на създателя ще оре надълбоко ”… (Антологията с ралото не е инцидентна - предизвика я един от въпросите, в който създателят цитира поета Константин Павлов: „ Всяко време е златно за оран… ”.) Следват двайсет брилянтни изявленията с изявени български художници и пет  с видни галеристи.  Всяко изявление стартира с картина на художника, малко показване на създателя и отговорите, подредени по един и същи метод във всяко изявление.

Първото усещане от първите страници е за естетика сред въпросите и отговорите, за непосредственост сред интервюираните и създателя, за поклонение пред сътвореното от тях. В отговорите на всяка страница има по няколко самородни мисли - дестилат на мъдрост, креативен и житейски опит и човещина, които искаш да запомниш, втъкани в диалога непринудено, естествено, какъвто е животът, каквито са създателите. Превъртам ги в главата си, надграждам ги и ги дописвам, премислям ги и ги разгадавам всякога по друг все по-дълбок и компактен метод. Понякога върху някой от отговорите, даже върху обособена мисъл мисля трийсет и повече минути. И с всеки прочит чувствам, че от ден на ден ме обогатяват и зареждат с мъдрост, с оптимизъм, най-важното - с човещина.

Интервюираните владеят словото с другите му изразни и граматични форми с умеенето на белетристи и поети от висока класа. Това ме предизвика да помисля, че изкуството е едно нещо, а ние го гледаме от разнообразни ъгли и виждаме другите му страни с другите си сетива - музика, литература, живопис… В основата му непроменяемо е любовта и добротата, болката и насладата, вярата и мечтата… Човекът, в последна сметка. И още - създателите дават отговор на въпросите непосредствено, без планиране и заобикалки, със своите думи и показа, надалеч от всевъзможни клишета и стандарти, което е неоспорим аршин за откровеност. В отговорите си са те в най-чистия си и саморасъл тип. Коментирането на въпроса и бягането от отговора значи, че нямаш или криеш отговора, което и в двата случая е израз на престореност, потайност, в последна сметка - на неистина. А тук - безпределна, безпощадна откровеност, изстрадана откровеност и прозрения пред платното и боите, пред преходниците и учителите, пред хората и Живота.

Много от художниците споделят едни и същи неща с разнообразни свои думи - за бездарието, за любовта, за пътя, за изкуството и индивида, за гения. И на никое място надменна благосклонност към неуспелия, към ненадарения, неуважение и отказване на другия. С помилван на неверния и с схващане на другия. Доброта и толерантност лъха от всяка дума. Определям го като прозрението на просветения. Или просветления? И стигаме до дзен будизъм - „ мисълта и любовта раждат светлината ”.

Книгата се пие на дребни глътки, като гъсто вино. Желанието ти е да я изпиеш на един мирис, само че не можеш, тъй като бързо се опиваш - двайсетина страници дневно, и спираш. Поне при мен е по този начин - не мога повече да поема за деня. Като чета не добивам чувството за студена мраморна недостижимост на интевюираните и комплекс за непълноценност пред божественото им великолепие, а за топлина, допир с чистотата на душата, с кристалната  човешка съпричастност към изконните човешки добродетели - откровеност, чест, морал.

Определям „ Мълчалива лирика ” на Хари Хараламбиев като книга - преживяване, книга - бисер за всяка библиотека, книга - интелектуална и артистична провокация, буйна поетична книга. И пристрастеността идва от съпреживяването с вълненията на създателя, от до момента с красивия и бистър свят на изкуството и творбата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР