Преди дни стана ясно, че дългоочакваната система Бонус-Малус при ценообразуването

...
Преди дни стана ясно, че дългоочакваната система Бонус-Малус при ценообразуването
Коментари Харесай

Още един поглед към системата бонус малус в България


Преди дни стана ясно, че дълго чаканата система " Бонус-Малус " при ценообразуването на застраховките " Гражданска отговорност на автомобилистите " ще се забави още, като промяната се чака да стартира не по-рано от началото на 2019 година Новата методика, която се чака да бъде въведена, има за цел да насърчи положителните водачи (с по-ниска цена на застраховката) и накаже неприятните (с надценка върху премията). Счита се, че резултатът от този модел е дисциплиниращ за водачите на МПС. Целта е една и тя е да намалее броя на вредите. Екип MoitePari.bg показва, че в Белгия след въвеждането на системата вредите са намалели с 19%, в Германия е регистриран спад от 13%, а във Франция – с към 20%. Друг резултат, който се цели с налагането на системата, е заплащанията на застрахователите по линия на наложителната застраховка да намалеят, а също по този начин и цената на застраховката за положителните водачи да се намали.

На доктрина всичко звучи и наподобява добре. На процедура обаче се срещат някои провокации с реализацията на тази система, като по-важните от тях са:

- Застрахователите ще стартират да се надпреварват кой ще притегли най-хубавите водачи (подобно на банките, търсещи клиенти с по-високи от междинното равнище доходи).

- Надбавките и отстъпките би трябвало да се дефинират по отношение на притежателя, поради че той юридически е обвързван с МПС, като притежателят ще бъде виновен кой ще употребява МПС.

- Системата би трябвало да е наложителна за всички компании, както и да се следи дали нейните правила се следват и ползват прецизно от всички застрахователни компании, предлагащи наложителна застраховка " Гражданска отговорност на автомобилистите ".

- Определяне на най-малък размер на цената на застраховката от Комисия за финансов контрол, под която фирмите не могат да продават наложителната застраховка. Тази мярка се смята, че ще попречва риска от изпадане в несъстоятелност на компании, които оферират застраховки на цена, под пазарната.

- Възможно е пораждане на избрани компликации, касаещи застраховането на МПС, благосъстоятелност на юридически лица, защото постоянно едно МПС се ръководи от няколко лица.

- Размерът на бонуса и малуса или оптималната отстъпка и оптималната надбавка към наградата би трябвало да са идентични за всички застрахователи. Към момента това се явява предизвикателство, защото няма единно мнение сред застрахователите, по отношение на единното използване на системата. Тя би трябвало да се ползва при идентични класове, скали, метод за прекосяване от един клас в различен, оптимални отстъпки и надбавки към наградата. Някои от тях смятат, че това е интервенция в тяхната политика за ценообразвуване и лимитира конкуренцията сред застрахователните компании.

Както писа наскоро ИНСМАРКЕТ, консултантът по въвеждането на системата по наложителната застраховка е показал окончателния си отчет. В него са създадени цели 11 вероятни сюжета за система " Бонус-Малус ", които са съобразени напълно с данните за българския пазар и отразяват неговата специфичност. Вече е ясно, че българският модел ще е неповторим, тъй като ще е съгласуван със спецификите на локалния водач.

Каква ще е цената за обособения водач и ще е удовлетворен ли от въвеждането на новата методика за пресмятане на наградите, следва да забележим. Вече се чуха отзиви, че новата цена за неизрядните водачи може да скочи от 180- до 400%. Така някои камикадзета на пътя ще би трябвало да се бръкнат с 1000 лв. за застраховка, в случай че желаят да карат возилото си. Дано системата бъде прецизна, с цел да бъдат задоволени всички и в последна сметка, даже и да не реализира концепцията на други страни за Визия 0, то най-малко войната по пътищата да взема по-малко жертви.
Още по тематиката 08 Юни 2018 | 11 са вероятните сюжети за системата бонус-малус у нас

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР