Преди дни се дипломира 72-рият випуск на Висшето военновъздушно училище.

...
Преди дни се дипломира 72-рият випуск на Висшето военновъздушно училище.
Коментари Харесай

Моята мечта. Йоанна Данева, която се дипломира за военен пилот първа във випуска си

Преди дни се дипломира 72-рият випуск на Висшето военновъздушно учебно заведение. За пръв път в най-новата му история отличник на випуска е жена. Казва се Йоанна Данева и е човек на деня на Свободна Европа.

От дете тя има огромен интерес към летенето. Решението да учи за боен водач обаче взима по-късно, откакто към този момент е приключила друго. Сега Йоанна Данева не просто извърши задачата си да се дипломира като боен водач, само че и стана първата жена отличник на випуска в най-новата история на Висшето военновъздушно учебно заведение.

“Усилията бяха огромни, само че си заслужава. Това беше моята фантазия - да се осъществявам като водач ”, сподели тя след завършването си. Това се случи в петък, когато се 72-рият випуск на Висшето военновъздушно учебно заведение “Георги Бенковски ” в Долна Митрополия.

“Очаквам да се отварят нови простори пред мен и провокациите да не стопират ”, сподели още лейтенант инженер Йоанна Данева.

Тя не е първата жена боен водач в България. В учебното заведение в Долна Митрополия през последната образователна година 8 дами са се обучавали за военни водачи и 25 - за авиационни инженери и други специалности.

Йоанна Данева обаче е единствената жена в своя випуск. Освен това има разлика във възрастта с другите курсисти, тъй като преди този момент е приключила друго обучение.

“С моите сътрудници имаме пет години разлика и групата ми се състои единствено от момчета, само че аз не считам, че това е водещо. Аз съм отдадена и окуражена и не считам, че това ще ми попречи да се развия ”, споделя тя в през 2020 година

Йоанна Данева отбелязва, че дамите военни водачи не са доста. Наблюденията ѝ са, че хората възприемат тази специалност като “мъжка ” и се изненадват, когато схванат какво работи. Тя обаче счита, че това би трябвало да се промени и дамите и мъжете да имат равни благоприятни условия.

“То е по-скоро не до пол, а до показване. Ако нещо ти се отдава и го умееш и го правиш с готовност, то си личи и дава своя резултат ”, споделя още тя.

Мечтата на Йоанна Данева е да бъде водач на изтребител, споделя самата тя пред БНР през 2020 година Тогава се вижда като предстоящ водач на аероплан F-16. България поръча осем такива изтребителя и следва да купи още толкоз, а български водачи към този момент.

За да доближи до триумфите си обаче лейтенант инженер Данева е положила доста старания. Тя споделя, че се изискват доста сериозна подготовка, познания и умения.

“От практикуването на тази специалност зависи твоят живот ”, споделя тя.

Йоанна Данева е от София. Преди да се дипломира като летец-пилот, е приключила бакалавърска степен по Икономика на защитата и сигурността в Университета за национално и международно стопанство и магистратура по Национална сигурност и защита във Военната академия “Г. С. Раковски ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР