Преди дни от Министерството на земеделието излязоха данни, според които

...
Преди дни от Министерството на земеделието излязоха данни, според които
Коментари Харесай

Изяли сме 12 000 тона сирене с палмова мазнина

" Преди дни от Министерството на земеделието излязоха данни, съгласно които през 2023 година 12 000 тона сирене е създадено с вложение на палмови мазнини. През последните няколко години ние към този момент не виждаме имитиращи артикули в супермаркетите. Или има измами, или тези артикули прескачат супермаркетите и отиват в заведенията за хранене, в баничките и в шопската салата ", е декларирал пред БГНЕС Богомил Николов, изпълнителен шеф на Асоциация " Активни консуматори ".
" Над 10 години продължава битката с имитиращите артикули. Те се появиха преди към 15 година, и от този момент към момента имат трайно място в страната. Щом през 2023 година 12 000 тона сирене е създадено с вложение на палмови мазнини, то или има измами, или тези артикули прескачат супермаркетите и отиват в заведенията за хранене, в баничките и в шопската салата ", изясни Николов. Той посочи, че в случай че е на мястото на земеделския министър, би разпоредил на контролните органи, в частност на БАБХ, да наблюдава и да демонстрира на хората къде отиват тези 12 000 тона. " Заслужаваме преди всичко да знаем, а по-късно да мислим по какъв начин това да се пресече ", сподели специалистът.
Николов разясни, че когато пазарим кашкавал и сирене в магазините, най-много цената може да ни подскаже за качеството. " Ако цената е прекомерно ниска, това е гаранция, че се реализира посредством внасяне на имитиращи добавки. Актуални цени не желая да споделям, само че е ясно, че сирене под 15-16лв./кг. няма по какъв начин да бъде същинско ", счита Николов. Той означи, че продуктите по БДС минават през по-строга верификация. " Човек, който създава по БДС, не би си разрешил по този начин лековато да си рискува името. Ако бъде изобличен, това ще бъде доста неприятен удар за него ", разяснява Николов, след което посочи, че за него проблемите са най-много в местата за публично хранене. " Ние желаеме БАБХ да ревизира интензивно. Преди години правехме тест на банички и установихме, че всеобщо те са с вложение на имитиращо сирене. Много по-добре за потребителя е да си купува баничка с извара, в сравнение с със сирене, в което има палмово масло ", сподели специалистът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР