Преди дни Комисията за финансов надзор (КФН) съобщи, че предлага

...
Преди дни Комисията за финансов надзор (КФН) съобщи, че предлага
Коментари Харесай

Докога ще търпим безобразията на КФН?

Преди дни Комисията за финансов контрол (КФН) заяви, че предлага на публично разискване въвеждането на системата " бонус-малус " за наложителната застраховка " Гражданска отговорност " (ГО). Обърнете внимание – системата не се вкарва за доброволната застраховка " Каско ", а за наложителната Гражданско отделение.

Основният мотив на КФН е, че застрахователите щели да банкрутират, в случай че не се вкара. Т.е. системата се вкарва, с цел да се събират повече доходи, тъй като парите не стигат. Разбира се, че няма да стигат, тъй като част от парите на застрахователите отиват за прехрана на същата тази КФН! Това написа в собствен коментар за в. Сега Виктор Папазов.

Безобразие 1 - издръжката на КФН

Комисията беше основана преди 22 години като самостоятелен орган с функционалност да контролира нововъзникващия финансов пазар в България. За да се обезпечи независимостта й, преди време (1995 г.) положихме съществени старания да убедим депутатите, че членовете на комисията би трябвало да се избират с мандат от Народното събрание и да се регистрират пред него, а не пред държавното управление.

С годините около обективната нужда от промени и развиване законодателството, регулиращо небанковия финансов бранш, с тана жертва на политически ползи и последователно комисията от регулаторен орган се трансформира в хранилка за правилни хора на ръководещата партия. Контролът и развиването на бранша станаха последна нейна грижа. Само един свеж образец – банкрутът на застрахователната компания " Олимпик ". Въздържам се от всевъзможни мнения за положението на финансовия ни пазар, тъй като то е просто трагично.

Кое в действителност постанова нарастването на събираните награди? Застрахователите евентуално в действителност изпитват компликации, тъй като издръжката на сякаш самостоятелната, само че облечена с власт КФН е трансферирана на тях. Става въпрос за десетки милиони, които и застрахователите, и пенсионните сдружения, и всички брокери, медиатори и сътрудници би трябвало да заплащат като дан на комисията.

Благовидните пояснения, че промишлеността би трябвало да поеме издръжката на комисията, не са съществени. Ако КФН ще се финансира от бизнеса, тогава е редно и нейните членове да се избират от същия този бизнес, а тя да се трансформира в така наречен СРО (саморегулираща се организация).

Така ще има симетричност сред права и отговорности. В нашия случай имаме крещяща асиметрия. Един орган, облечен във власт, доброзорно, принуждава поднадзорните лица да поемат издръжката му. Някои биха определили сходна насила като корист с власт, други - даже като рекет. По същата логичност може да се вкара другото безсрамие - КАТ да стартира да събира публично от водачите пари за униформи, служебни коли и гориво!

Да създадем една дребна сметка. Ако разделим 10 милиона, което е реалистична сума, прибирана от поднадзорните лица от страна на КФН, на 200 лв., колкото е почти цената на Гражданско отделение, ще излезе, че наградите на 50 000 автомобила отиват директно за прехрана на служителите в КФН и най-много техните началници.

Самата председателка разгласи, че се разписва на 13 500 лв.. И това е без класове и прослужено време. Сигурен съм, че незабавно ще ми наскочат да ми изясняват какъв брой са им заслужени парите, тъкмо като бонусите на Търговския указател, който не работи съвсем месец това лято.

Има една хубава приказка, че човек не може да е прислужник на двама господари. При основаната обстановка чии ползи ще пази КФН - нашите или на тези, които й дават пари?

Безобразие 2 - побългаряването на системата " бонус-малус "

Системата " бонус-малус " щяла да се основава на нарушаване на разпоредбите за придвижване, а не на осъществени катастрофи с даден автомобил. Много ми е забавно по какъв начин служителите, измислили тази идиотия, ще ми обяснят да вземем за пример какво общо има неправилното паркиране със застраховката ми?

Въобще какво общо имат нарушаванията на разпоредбите за придвижване със застраховката Гражданско отделение? Та нали за тези нарушавания има обособен закон и обособени санкции и санкции? Тази недомислица стартира доста да наподобява на налога " диш хакъ " от времето на османското " наличие " по нашите земи, когато османлията, който участва на софрата ти натрапен, ти изяжда яденето, а от горната страна на всичко и ти желае налог, че си е изтъркал зъбите, до момента в който го е ял.

Да напомням ли, че в правото има един принцип - че не може да има две санкции за едно нарушение Ала на кого да го кажеш, когато живеем в ерата на победилото незнание?

Безобразие 3 - системата няма да се ползва за държавните и общинските коли!

Според мен с това директно се нарушава записаната в конституцията равнопоставеност на жителите и собствеността им. От КФН акцентират като мотив, че било доста комплицирано да се дефинира система " бонус-малус " за тези коли поради публични поръчки и какви ли още не доводи.

Значи за тях е комплицирано, само че за жителите не е комплицирано?! Нали си даваме сметка, че ще ни създадат луди, с цел да проверим дали един автомобил има " чисто удостоверение за съдимост ". Но на непознат тил и 100 тояги са малко!

Истината в действителност е друга. Народът е споделил – " гарван гарвану око не вади ". Затова и властимащите не основават проблеми един на различен, откакто има народ, който е толерантен и разрешава да го щавят и грабят.

Така ще е, до момента в който народът не грабне тоягите или най-малко бюлетините и не омете цялата тази скудоумна управническа паплач, която от съвсем 30 години ни граби и ни се хили в лицето. Изборът е напълно наш.

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР