Преди дни Германия се обяви в последния момент срещу планираната

...
Преди дни Германия се обяви в последния момент срещу планираната
Коментари Харесай

Ще сменят ли бензина и дизела с е-горива

Преди дни Германия се разгласи в последния миг против плануваната от Европейски Съюз възбрана за продажбата след 2035 година на нови коли, изхвърлящи въглероден диоксид в атмосферата. Берлин упорства да бъде позволено и след тази година да могат да се създават и продават коли с мотори с вътрешно горене, употребяващи синтетични, или така наречен е-горива.
 
Законът, съвсем утвърден от Европейски Съюз, предвиждаше след 2035 година всички нови коли да бъдат с нулеви нездравословни излъчвания. Новите правила, които Германия също беше одобрила не не разрешават категорично моторите с вътрешно горене, само че законът е по този начин конструиран, че на практика поставя кръст на тази технология заради неналичието на варианти, които биха могли да разрешат на колите с такива мотори да работят без да излъчват въглероден диоксид.
 
На този стадий единствената работеща опция наподобяват, така наречен е-горива, а какво са те, обобщава Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.
 
Какво съставляват е-горивата?
 
Е-горивата, като да вземем за пример е-керосин, е-метан или е-метанол се създават чрез синтезиране на уловени въглеродни излъчвания и водород благодарение на електричество, добито от възобновими енергийни източници. Тези горива изпускат въглероден диоксид в атмосферата, когато биват изгаряни, само че се считат за климатично неутрални, защото изхвърляните газове за равни по размер на уловените при производството им. Германия и Италия желаят Европейски Съюз да подсигурява, че и след 2035 година ще продължи продажбата на нови коли, ползващи е-горива.
 
Кой създава е-горива?
 
Повечето огромни автопроизводители залагат на електрическите автомобили на акумулатори, една технология, която към този момент е добре развита, с цел да понижат фрапантно нездравословните излъчвания на леките коли. Но огромните петролни компании, както и значителен брой автомобилни компании, пазят е-горивата като добра опция, защото не биха желали, да вземем за пример, колите им да станат прекомерно тежки, което е неизбежно на този стадий, заради обстоятелството, че батериите за електрически автомобили са към момента обемни и тежат доста.
 
Освен това е-горива към момента не се създават в промишлен мащаб. Първият по рода си цех за такива горива проработи в Китай през 2021 година Той е на " Порше " (Porsche) и упоритостта му е да създава 550 милиона литра годишно. През 2024 година " Норск е-фюъл " (Norsk e-Fuel) възнамерява да отвори сходен цех в Норвегия, който да създава авиационно гориво.
 
Могат ли е-горивата да създадат колите въглеродно неутрални?
 
Е-горивата могат да се употребяват в колите с мотори с вътрешно горене и да се придвижват по в този момент съществуващите логистични мрежи, което е добра вест за дистрибутори, снабдители и автокомпании. Привърженици на тези горива настояват, че те са метод да се понижат излъчванията въглероден диоксид на колите без да е належащо всеки да става електрически.
 istock istock
Противниците им отвръщат, че производството на е-горива е скъпо и енергоемко. Употребата на е-горива в автомобил с мотор с вътрешно горене изисква пет пъти повече възобновимо електричество, в сравнение с при батериите за електрически автомобили, съгласно отчет от 2021 година на списание " Нейчър клаймът обмен ". Експерти са на мнение, че Европа няма опция да разполага с задоволително възобновима сила за производството на е-горива в индустриален мащаб и ще би трябвало да го внася от други райони.

Забраняват продажбата на нови дизелови и бензинови коли от 2035г.

Мнозина считат, че е-горивата би трябвало да бъдат непокътнати за сложни за декарбонизиране браншове като корабоплаването и авиацията, където използването на електрически акумулатори към този момент наподобява прекомерно мъчно.
 
Какво ще се случи със закона на Европейски Съюз?
 
Броени дни преди окончателното гласоподаване на закона за възбрана на новите коли, изпускащи въглероден диоксид в атмосферата, планувано за 7 март, немският транспортен министър Фолкер Висинг разгласи, че Берлин не може да го поддържа. Това изненада мнозина даже и в самата Германия.
 
Според министъра, който е член на Свободната демократическа партия, потреблението на е-горива би трябвало да бъде допустимо и след 2035 година, а това липсва в закона, въпреки и да е било дадено да бъде включено от страна на Европейската комисия. В закона се показва, че Еврокомисията ще направи предложение по какъв начин да се продават коли, ползващи е-горива, след 2035 година Германия обаче желае нещата да бъдат конкретизирани авансово.
 
Акцията на Берлин в последния миг ядоса мнозина в Европейски Съюз, които предизвестиха, че да се разреши на една страна да " торпилира " един съвсем признат закон би отворила малка врата по всеки мотив това да вършат и останалите страни членки на Европейски Съюз. Гласуването беше отсрочено, а една от най-важните стъпки на Европейски Съюз в битката с измененията на климата остана в безтегловност.
 
 istock istock
Ако немското държавно управление не съумее да контракти обща позиция във връзка с закона, то ще би трябвало да се въздържи при гласуването на закона. Но и Италия към този момент се разгласи срещу него, дружно с други страни, включително Полша, което повдига опцията законът да бъде блокиран. В Европейски Съюз се разбързаха да потърсят решение. Еврокомисията разгласи на 6 март, че води диалози „ на всички равнища “, с цел да позволи казуса колкото се може по-скоро.
 
Какво желаят фирмите?
 
Големите снабдители на автомобилни съставни елементи в Германия, като " Бош " (Bosch), Цет Еф (ZF) и " Мале " (Mahle), са членове на Алианса на е-горивата, както и огромни петролни компании като " ЕксънМобил " (ExxonMobil) и " Репсол " (Repsol). Много автопроизводители, да вземем за пример " Порше " (Porsche), " Мазда " (Mazda) и " Пиех " (Piëch), поддържат технологията. " Порше " даже има дял в производителя на е-горива " Ейч Ай Еф Глоубъл " (HIF Global) и е единственият покупател на горивата, създавани от неговия пилотен план в Чили.
 
Бе Ем Ве (BMW) влага 12,5 милиона $ в стартъпа " Промитиъс фюълс " (Prometheus Fuels), като в същото време влага милиарди в технологията за произвеждане на електрически акумулатори. Други автопроизводители, като " Фолксваген " (Volkswagen) и " Мерцедес-Бенц " (Mercedes-Benz), обаче дават да се разбере, че залагат твърдо на електрическите технологии за декарбонизация на промишлеността.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР