Преди дни Европейския парламент одобри амбициозни цели за намаляване на

...
Преди дни Европейския парламент одобри амбициозни цели за намаляване на
Коментари Харесай

Кои са 5-те основни принципа на нулевия отпадък?

Преди дни Европейския парламент утвърди амбициозни цели за понижаване на отпадъците и тяхното преправяне. Новият законодателен текст е част от политиката на Европейски Съюз за прекосяване към кръгла стопанска система - система, при която цената на продуктите, както и на материалите, и на ресурсите остава в стопанската система допустимо най-дълго време.

До 2025 година най-малко 55 на 100 от битовите боклуци от семействата и бизнеса би трябвало да бъдат рециклирани, гласи законодателния текст, утвърден от евродепутатите. Предложението също по този начин планува дотогава текстилните артикули и рисковите боклуци от семействата да стартират да се събират разделно, а биоразградимите - да бъдат рециклирани като компост в домашни условия и питателните да бъдат понижени на половина. Към разпространяване на тази антиконсуматорска философия ще се стреми и учреденото преди ден ново съдружие " Нулев боклук - България ".
" Идеята за него породи точно с това, че хората нямат време за доста неща - от това да сготвиш качествена храна до това да изхвърлиш боклука разделно, както и надлежно да се отнасяш с грижа и отговорност с нещата към себе си ", изясни 19-годишната Виктория, която е един от седемте члена на " Нулев боклук ".

Философията на нулевия боклук се основава на 5 съществени правилото, един от които е да откажем, посочи 28-годишната Блажка.
" Става дума за неща, от които в множеството случаи нямаме потребност, като сламките. Следващият принцип е да минимизираме тези неща, които не можем да използваме още веднъж и още веднъж, а третият - да ги понижим. Рециклирането се явява четвърта стъпка, а последната, която може би е най-трудна, само че не е невъзможна е да стартираме да компостираме всичкия органически боклук от кухнята ".

Първите начинания на сдружението ще бъдат свързани с търсенето на съидейници и образоването на младежите, а детайлности за тях можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР