Преди дни беше продаден един от най-скъпите диаманти в света.

...
Преди дни беше продаден един от най-скъпите диаманти в света.
Коментари Харесай

10-те най-големи мини за диаманти в света

Преди дни беше продаден един от най-скъпите диаманти в света. Става въпрос за розовия 14,83-каратов елмаз " Духът на розата ", който беше платен от неизвестен покупател на цена от 26,6 милиона $ на аукцион, проведен от известната къща Sotheby`s.

Камъкът е придобит от съветския колос в производството на диаманти - Alrosa, и е най-скъпият елмаз, добиван в миналото в Русия. По-точно - в Якутия, Сибир. Камъкът е култивиран повече от година.

Всъщност Русия е страната с най-големи диамантени мини в света. Но страни като Ботсвана, Канада, Ангола, Конго, Южна Африка и Австралия също не са за подценяване. И откакто към този момент събухме любознанието ви, сервира малко, само че съдържателно топ 10 на най-големите диамантени мини в света, показани в уеб страницата на Coster Diamonds - най-старата и към момента функционираща фабрика за гланциране на диаманти в света, ситуирана в Амстердам, Холандия.

1. " Айхал " - Русия

" Айхал " (Aikhal/в превод - " популярност " ) е най-голямата диамантена мина в света. Намира се в Якутия, в далечния изток на Русия. Собственикът на тази мина е най-голямата компания за рандеман на диаманти в света - Alrosa. ALROSA Group - компания с държавен дял - съставлява една трета от международното произвеждане на необработени диаманти. За мината " Айхал " - работата там стартира като открит рудник от 1961 до 1997 година, а от 2005 година е подземна мина с дълбочина до 200 метра, която продължава да се усилва. Годишното произвеждане на мината е към 1,3 милиона карата, като се допуска, че има запаси до 40-50 милиона карата.
 Най-скъпият елмаз, добиван в Русия, се продаде на рекордна цена
Най-скъпият елмаз, добиван в Русия, се продаде на рекордна цена

Той стана благосъстоятелност на неизвестен покупател

2. Jwaneng - Ботсвана

Jwaneng (в превод " място от дребни камъни " ) е най-богатата на стойност диамантена мина в света. Намира се в южната част на Ботсвана, в пустинята Калахари. Мината се има от De Beers Group в партньорство с държавното управление на страната. De Beers Group е втората най-голямата минна компания в света, притежаваща към 22% от международното произвеждане на необработени диаманти. Относно Jwaneng - стартира да се употребява като открит рудник от 1982 година. Годишното произвеждане е към 12 милиона карата. А това е доста повече от производството на съветската " Айкхал ".

3. " Удачни " - Русия

Udachny (означава " късметлия " ) е третата по величина диамантена мина в света и също се намира в Якутия, сходно на мина " Айкхал ". Мината също е част от групата Alrosa. Диамантената мина е открит рудник с дълбочина над 630 метра, което е доста дълбочина за открит рудник. Групата също започва подземна мина, откакто беше остановено, че откритите запаси завършват. Годишното произвеждане на мината е към 5 милиона карата поради подземната мина.

4. " Нюрба " - Русия

Мината " Нюрба " също се намира в Якутия. Собствено още веднъж на Alrosa, само че се ръководи от Nyurba Mining and Processing Division, дъщерна компания на групата Alrosa. " Нюрба " е открит рудник от 2001 година, само че стартира производството си едвам през 2015 година. Това го прави една от най-младите мини на света. Производството на диаманти варира много, в диапазон сред 0,7 и 2 милиона карата годишно.
 Един от най-големите диаманти в света бе открит в Ботсвана
Един от най-големите диаманти в света бе открит в Ботсвана

Той се подрежда измежду петте най-големи в историята

5. Orapa - Ботсвана

Мината Orapa (означава " място за отмора на лъвове " ) е кръстена на града, в който се намира, в източната част на Ботсвана. De Beers Group има диамантената мина посредством партньорство с държавното управление на Ботсвана, тъкмо както мина Jwaneng. Orapa е открит рудник и стартира производството си през 1971 година. Той има годишно произвеждане от към 11 милиона карата. През 2006 година мината реализира връх с рандеман от 17,3 милиона карата диаманти.

6. Catoca - Ангола

Диамантената мина Catoca се намира в североизточната част на Ангола. Африканската диамантена мина е шестата по величина диамантена мина в света. Притежава се посредством взаимно дружество на Endiama (32,8%), The ALROSA Group (32,8%), China Sonagol (18%) и Odebrecht Mining (16,4%). Catoca е открит рудник и стартира произвеждане през 1997 година. Нормалният му годишен рандеман е към 10 милиона карата, само че през 2020 година. Добивът спада с цели 80%. Годишното произвеждане е единствено 2 милиона карата. Мина съставлява 75% от общото произвеждане на диаманти в Ангола, което несъмнено прави 2020-а неприятна за Ангола.

7. Ekati - Канада

Диамантената мина Ekati (означава " Дебело езеро " ) се намира в северозападната част на Канада, Lac de Gras. Това е първата подземна и открита мина в Канада, като производството стартира през 1998 година. Dominion Diamond Mines беше притежател на мината, само че в средата на септември тази година тя продаде мината на Washington Companies за 126 милиона $. Годишното произвеждане на мината се пресмята на към 7,5 милиона карата, само че може да варира.
 $4 000 000 за карат: Най-скъпите скъпоценни камъни, продавани в миналото на търг
$4 000 000 за карат: Най-скъпите скъпоценни камъни, продавани в миналото на търг

През октомври следва търгът на един от най-впечатляващите розови диаманти в света - " Духът на розата "

8. " Венеция " - Южна Африка

Мината за диаманти на Венеция се намира в североизточната част на Южна Африка, покрай река Лимпопо. Мината съставлява 40% от годишното произвеждане на диаманти в Южна Африка. В момента мината е открит рудник, само че това ще продължи единствено до 2021 година, като по-късно произвеждане ще мина подземен. Очакваният живот на мината е до 2046 година. Тя е благосъстоятелност и се употребява от De Beers Group. Годишното произвеждане се прави оценка на към 4 милиона карата.

9. " Ломоносов " - Русия

Диамантената мина " Ломоносов " (кръстена на съветски учен) се намира в северозападната част на Русия, в Архангелска област, покрай Европа. Ломосонов е благосъстоятелност на групата Alrosa и се ръководи от дъщерното сдружение PAO Sevarlmaz. Годишното произвеждане на мината е към 2 милиона карата.

10. " Мир " - Русия

Не на последно място в класацията се подрежда още една диамантена мина, намираща се в Якутия, Русия, част от групата Alrosa. Производството на откритата мина стартира през 1957 година и беше прекъснато през 2001 година. Подземният рандеман стартира през 2009 година, само че спря още веднъж през 2017 година. Оттогава по мината не се работи. Има швъзможност добивът в 10-тата най-голяма мина да продължат чак след 2030 година. Годишното произвеждане на оборудването възлизаше на към 3 милиона карата.
 Заради рецесията: Най-голямата компания за диаманти пред банкрут и преструктуриране
Заради рецесията: Най-голямата компания за диаманти пред банкрут и преструктуриране

Приходите на De Beers се сринаха с 96% през второто тримесечие, а промишлеността остава парализирана
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР