Преди да умре руският опозиционер Алексей Навални е имал симптоми

...
Преди да умре руският опозиционер Алексей Навални е имал симптоми
Коментари Харесай

The Insider: Кремъл крие, че Навални е имал симптоми на отравяне преди да умре

Преди да почине съветският опозиционер Алексей Навални е имал признаци на отравяне - болки в корема, повръщане и спазми. Това заяви изданието The Insider, което е проучило стотици документи, свързани със гибелта на Навални.

В един от документите следовател разказва станалото преди Навални да издъхне – показва се че е усетил болежка в корема и е лежащ на пода.

" Започна рефлекторно повръщане на стомашното наличие, появиха се спазми ", се споделя в постановлението за отвод от формиране на углавно дело.

Този текст обаче е липсващ от окончателната версия на документа. В нея не се загатва за коремна болежка, повръщане и спазми, въпреки че " в описанието на конфискуваните обекти " са останали текстове, в които се споделя, че са изпратени за експертиза елементи от повръщано стомашно наличие.

Изданието стига до извода, че проучените документи са несъвместими с формалната версия за гибелта на Навални, съгласно която той е умрял от нарушение на сърдечния темп.

Според реаниматолога Александър Полупан, лекувал Навални в омската болница след отравянето му през 2020 година, " надали такива признаци може да се обяснят с нещо друго, с изключение на с отравяне ".

" Краткото време сред появяването на коремната болежка и конвулсиите приказва, че може да е да вземем за пример фосфороорганично вещество (към тази група субстанции принадлежи и отровата Новичок, само че тя може да провокира сходни признаци единствено при усвояване, не при навлизане през кожата) ", споделя Полупан.

Мнението му се споделя и от други лекари, интервюирани от изданието.

" За използването на отровно вещество приказват и други обстоятелства: управляващите дълго не даваха тялото и не позволиха провеждането на различна експертиза на биоматериалите. Но едвам в този момент фактът на отравяието е доказан писмено. " — отбелязва изданието.
Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР