Преди да станат студенти, не малко млади германци решават да

...
Преди да станат студенти, не малко млади германци решават да
Коментари Харесай

Защо младите германци избират доброволчеството


Преди да станат студенти, не малко млади германци вземат решение да отделят време за непринуден труд в интерес на значима за тях идея - грижа за възрастни хора, отбрана на природата и прочие Кои са най-предпочитаните благоприятни условия?

Около 80% от младежите в България не престават образованието си във висши образователни заведения незабавно откакто приключват приблизително обучение. В Германия огромна част от връстниците им избират преди да станат студенти да посветят време за кариерно насочване или да се отдадат на значими за тях дела. Една такава опция оферират доброволческите стратегии, финансирани от страната. Кои са най-популярните благоприятни условия, които Германия обезпечава на своите млади жители?

Доброволна обществена година

Около 100 хиляди младежи избират тази алтернатива. Тя се провежда от съюзи за обществени действия, които получават финансиране от страната, с което да обезпечават нужните условия и възнаграждение на доброволците. Заплащането е под формата на джобни, които по закон не могат да надвишават 330 евро месечно. Много младежи избират тази възможност по две аргументи – бъдещите работодатели гледат с положително око, когато тази активност е включена в автобиографията, също така обществената година обезпечава добра опция за кариерно насочване.

Основните условия за присъединяване са доброволците  да са завърши сполучливо междинното си обучение и да нямат навършени 27 години. Част от дейностите, упражнявани от тях, са грижи за възрастни хора и гледане на деца. Социалната „ година “ в действителност може да е и по-кратка от 365 дни като минималният интервал е шест месеца.

Идеята за доброволна обществена година се корени в католическата и протестантската църква. През 1954 година за първи път в Бавария е препоръчана „ доброволна диаконическа година “. Млади девойки получават опцията да оказват помощ в лечебни заведения и старешки домове против джобни и подсигурена храна. В началото на 1960-те години протестантската черква в Бавария също стартира да предлага на абитуриентките една година, в която да се ориентират професионално. Базирайки се на образеца в Бавария, през 1964 година Бундестагът приема закон за доброволната обществена година както за девойки, по този начин и за момчета. От 2008 година тя е регламентирана в Закона за поощряване на младежката доброволческа активност наедно с Доброволната екологична година.

Доброволна екологична година

Екологичната година дава опцията за доброволческа активност, отдадена на отбраната на околната среда. Малко под 3000 хиляди са местата, които се оферират в тази сфера. Възможно е тя да бъде прекарана и в чужбина. Една от най-популярните стратегии е тази на Немско-френската екологична година. Тя разрешава както насърчаване на задълбочени познания по екология и работа на терен, по този начин и на възстановяване на езиковите знания и запознаване от близко с френската просвета.

Федерална доброволческа работа

През 2011 година в Германия е анулирана наложителната казарма. Това е повода държавното управление да вкара още една спомагателна опция за публично потребна активност. Работа в обществената, екологична и културна активност, както и помощ при бедствия и повреди – това са част от дейностите на доброволците по време на тази работа, които значително се припокриват с другите две стратегии – тази за обществената и екологична година. Основните разлики са две – първата е, че дейностите на участниците са съсредоточени единствено в Германия, и втората, че тя е налична и за жители над 27-годишна възраст.

Weltwärts

Това е стратегия на Федералното министерство за икономическо партньорство и развиване. Тя стартира през 2008 година, а от този момент насам в нея са се присъединили към 30 хиляди младежи на възраст сред 18 и 28 години. Програмата е насочена към доброволческа активност в чужбина. Дейността на weltwärts обгръща необятна палитра от сфери, измежду които обучение, опазване на здравето, незабавна помощ, спорт, поддръжка за развиването на демократичните процеси и други.

Kulturweit

Тази опция се предлага от външното министерство на Германия и немската комисия към ЮНЕСКО. Тя предлага възможности за работа в културните представителства на Германия по света като Гьоте-институт, както и в немските учебни заведения в други страни. Сред сътрудниците са още Германската работа за научен продан, Германският археологически институт и Академията на „ Дойче Веле “. Престоят в чужбина е сред 6 и 12 месеца и с изключение на джобни и спомагателна помощ за обезпечаване на жилище, програмата включва и езикови курсове.

Европейската доброволческа работа

Европейският съюз също предлага опция за доброволчество на младите жители на континента. От нея могат да се възползват както зрелостниците в Германия, по този начин и връстниците им в България. 

Доброволческата работа на Европейския съюз цели да сътвори опция на младежите в страните от Съюза да дадат своя принос към значими за тях дела – поддръжка за деца или възрастни хора, работа с бежанците, помощ по действия, свързани с околната среда, поддръжка за неправителствени организации, образуване на културни прояви и други. Доброволческата работа е част от програмата Еразмус+ и подкрепя местни  „ изпращащи " организации да спомагат на доброволци да заминат в друга страна, където да оказват помощ за активността на тамошна „ посрещаща " организация за интервал от две седмици до една година. Кандидатите би трябвало да са на възраст сред 17 и 30 години. Техните пътни разноски, настаняване и джобни са покрити за целия престой. Повече информация може да бъде открита на страницата на младежкия портал на Европейския съюз https://europa.eu/youth/BG/volunteering/european-voluntary-service_bg.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР