Преди да подавате сигнали, първо помислете. Така е заради днешното

...
Преди да подавате сигнали, първо помислете. Така е заради днешното
Коментари Харесай

Парламентът: Лицата, подаващи сигнали, трябва много да внимават

Преди да подавате сигнали, първо помислете. Така е поради днешното съвещание на Народното събрание: 

Парламентът одобри на първо четене ремонти в закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали, стимулирани с с задачата да се транспортира изцяло инструкция на Европейския съюз и да се уточни обсега на закона. Проектът е импортиран от депутатите от " Продължаваме промяната - Демократична България " някогашният министър на правораздаването Надежда Йорданова и Петър Кьосев, написа.

" За " промените гласоподаваха 112 депутати, 53 бяха " срещу " и " въздържал се " - четирима. Депутатите взеха решение срокът за оферти преди второ четене да е три дни.

С измененията се планува да отпадне ограничаването за формиране на произвеждане, когато от нарушаването са минали повече от две години. Освен това всеки, подал сигнал, ще би трябвало да получи удостоверение в седемдневен период от приемането му до съответната институция.

Промените плануват също опция за документиране на диалозите посредством записването им, когато сигналът се подава устно, и се дава правото на сигнализиращите да избират метода и каналите за докладване на сигнала, оказва се от отчета на правна комисия, която одобри на второ четене измененията на съвещанието си на 27 септември.

Предвижда се правата и отговорностите за служащите, чиновниците и работодателите по закона да не обиден правото им да се съветват с представителни или синдикални организации, както и правото им да подписват групови трудови контракти.

В осъществяване условията на директивата се лимитира опцията за потреблението на общ вътрешен канал за докладване на сигнали, като тази опция за шерване на запаси и използването на общ канал за подаване на вътрешни сигнали се дава единствено на сдружения с сбор служащи или чиновници от 50 до 249 лица, а на сдруженията с повече от 250 служащи или чиновници се вменява задължението да основават свои лични вътрешни канали.

Предлагат се ограничения за застраховане на правната отбрана на лицето, подало сигнал, и цялостно обезщетение за вредите, понесени от него, като да вземем за пример дейности за възобновяване на работа след уволняване, възобновяване на анулирано позволение, лиценз или контракт.

Законът за отбрана на лица, подаващи сигнали беше дефинитивно признат от предходния парламент. Той е част от пакета по Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР