Преди да излезе документът за Европейската стратегия за водорода и

...
Преди да излезе документът за Европейската стратегия за водорода и
Коментари Харесай

Лудият учен и зеленият водород

" Преди да излезе документът за Европейската тактика за водорода и по-късно да се разшуми към тематиката, хората, които се занимаваха с водород, не се одобряваха насериозно. По-скоро нещо като луди учени ", споделя Драгомир Иванов, създател на компанията за електролизьори Green Innovation. Нейните артикули разрешават производството на зелен водород посредством електролиза. Фокусът е напълно върху българския пазар и " промишлеността, като по-голям замърсител " - хранително-вкусовата индустрия, строителството, фабрики за стиропор и други

Иванов не наподобява като " вманиачен академик ", само че е срамежлив пред медии и даже самичък споделя, че уеб сайтът на компанията му е основан по този начин, че да не се схваща доста от него. " Първоначално публичността не ни беше изключително значима. Трябваше да се борим с негативизъм и неналичието на информация, по тази причина взехме решение да разпространяваме компанията в резултат на конфигурирани артикули ", споделя той.

Според Иванов бизнесът е печеливш, " в случай че питате дали счетоводно сме на облага ". Но прибавя, че е извънредно сложен. " На бизнес език казано, има голям риск. За да създадеш един артикул, няма от кое място да го копираш. Трябва да го нарисуваш на един лист хартия, след това да експериментираш, да докажеш идея, а опитите могат да се вършат на много малко места. Продуктът, който сега работим, за оптимизацията на горивния развой, ни лиши повече от две години, с цел да стигне до финалната си фаза. Рискът е доста огромен, тъй като може да имаш концепция, която ти наподобява доста реалистична, само че да се окаже, че не е използвана ", споделя той.

За 2020 година сдружението " Грийн иновейшън " регистрира 185 хиляди лева доходи и 29 хиляди лева загуба, само че тя е явно изключение поради пандемията. За съпоставяне - миналата година приходите са 619 хиляди лева и 265 хиляди лева облага.
Реклама От изследвания към артикули
Green Innovation е учредена през 2016 година Първоначално екипът е от трима души, само че през днешния ден те към този момент са 15, като разрастването става постепенно. Не единствено тъй като и самият бизнес е муден като цикъл на нови артикули, само че и тъй като сферата е, меко казано, нишова. Преди това работата на целия екип е била върху научни проучвания, доказване на технологията и другите модели на работа.

По време на диалога Иванов непрекъснато прави параленост сред България и Европа. " В Европа крайният консуматор не схваща, че употребява водород по газопреносната мрежа като даден %. В България това няма по какъв начин да се случи на този стадий. Затова направихме артикул, който разрешава на крайните консуматори сами да си го вършат ", споделя той.

Въпросните артикули са електролизьорите, които Иванов назовава " минирафинерии ", в които един литър вода се трансформира в " съвсем два кубични метра примес две към едно водород и О2. Самият електролизьор е като реактор, към него има външна страна, която да направи самия развой усъвършенстван, автоматизиран, с минимални загуби и безвредно. "

Целта е България лека-полека да настигне Европа - да създава водород, който да замести част от фосилните горива, надлежно да се понижат нездравословните излъчвания, да се реализира оптимизация на горивния развой и да се получи " един добър енергиен микс като бизнес модел, т.е. бързо да се избива като инвестиция ".
Реклама
Производството се случва в базата на компанията покрай " Цариградско шосе " в София. Екипът на Green Innovation е подготвен с прототипите и доказването на идея още при основаването на компанията.

" Всичко се случва при нас, с доста подизпълнители и снабдители от целия свят. От А до Я всичко е по наш план и наше осъществяване. В основата на всички артикули са електролизьорите, само че работата по тях ни разреши да придобием познания в съвсем всяка сфера. Имаме прототипи на котли напълно на водород, имаме първообраз на мотор напълно на водород. Идеята е, в случай че някой консуматор има кола, в която още има живот, да може да я преоборудва като че ли слагаш газова уредба ", споделя Иванов.
Кой желае водород
Според Иванов водородът може да се употребява във всяка сфера, само че Green Innovation е ориентирана към огромните консуматори, т.е. индустриалното произвеждане. " Приложимо е и към бита, само че там би трябвало по-масово произвеждане и съгласно нас - по-централизирано решение, както в Шотландия да вземем за пример. Там водородът е по газопреносната мрежа и крайният консуматор го използва без нездравословни излъчвания. "

Компанията работи на планова база, като за година тя може " да покрие напълно умерено 50 - 60 обекта ". Индустрията е приоритет, тъй като огромните консуматори значат и огромни замърсители. Иванов прибавя, че в преходния интервал, в който се намира сега светът, водородът ще играе ролята на добавка в микса, а не на независим състезател. В този интервал би трябвало с общи старания да се произведат големи количества електролизьори, с цел да се захранят предприятия.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Градове 3 Здравеопазване 1 Градове 2 Медиа и реклама 3 Здравеопазване 1 Здравеопазване 2 Градове 3 Климат Реклама
" Насочили сме се към промишлен вид стопанства, огромни, това имам поради. Над мегават топлинна мощ, в случай че приемем, че 30 - 40 киловата са най-големите семейства, споделя той. Паралелно с това имаме съоръжения и в оранжерийния бранш, в фабрики за стиропор, за произвеждане на тухли и така нататък Имаме и с огромни предприятия, които просто желаят да употребяват водород - в производството, да го инжектират в газопреносната мрежа, даже да го продават след това. "

Друга тенденция е общественият бранш. " Нашата концепция беше да разпространяваме посредством съоръжения в обществения бранш - учебни заведения, детски градини. Те са бюджетни институции. Затова и направихме една акция с преференциални условия за обществения бранш. За наше удивление имаше огромен интерес и резултатите бяха положителни ", споделя Иванов.

Определя интереса към технологията като " междинен към висок, с покачващ се тренд към висок ". Причината съгласно него е елементарна - бизнесът и общественият бранш поетапно стартират да схващат плюсовете на водорода. " Един от главните плюсове е, че можеш да си го произвеждаш. При вярна композиция с ВЕИ може да станеш и самостоятелен. "

Когато става дума за бъдещите проекти на компанията, Иванов дава отговор бързо: " Големи. " И незабавно споделя какво съгласно него би довело до ускоряване на популяризацията на технологията. " Бихме желали да забележим първата зарядна станция в България за водород. Това ще форсира доста приемането на технологията. Тя би изглеждала като общоприета бензиностанция, само че с водород ", споделя той.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
Такива станции в България няма, тъй като няма и търсене за тях. Иванов дава образец, че някои производители на коли като Hyundai и Toyota към този момент имат водородни коли, само че в България такива няма, тъй като няма по какъв начин да бъдат заредени (и обратното).

Друго място, от което вижда интерес, са огромните слънчеви и вятърни паркове. " Те могат да създават водород и да го употребяват като метод за предпазване на сила. После, според от бизнес модела, той може да бъде продаван, употребен или даже трансфорат назад в ток. Ние не можем да разчитаме единствено на един вид. Бъдещето е в верния енергиен микс ", приключва Иванов.
Q&A: Смятате ли да работите и отвън България?Да. Вече имаме запитвания отвън България - Полша, Гърция и Турция. Не влагаме обаче огромни старания за популяризация и реклама отвън България. Разбираме, че на открито би било по-лесно от позиция на реализация на сходни технологии, най-малкото тъй като има пазар, т.е. има конкуренция. В България няма, което е огромен проблем - и за нас, и за всички хора, свързани с тази технология. Винаги е по-добре, когато клиентът може да съпоставя.Какво може и какво не може водородът?Аз съм малко привързан, само че съгласно мен, като се изключи че може посредством него да се съхранява сила или да се употребява като охладител, той може и да замести фосилните горива. Като характерности е доста непосредствен до природния газ. Транспортът и съхранението са съвсем същите. Използването му е единствено по себе си с доста позитиви, тъй като е с доста по-висока енергийна плътност. Няма нездравословни излъчвания и е изобилен източник. Ако употребяваме един литър вода, от който да изградим водород и О2, те след това при използването се връщат в един литър вода. Няма загуба на запас. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР