Преди четири месеца 15-годишно момиче със специфично хематологично заболяване изпадна

...
Преди четири месеца 15-годишно момиче със специфично хематологично заболяване изпадна
Коментари Харесай

Майката на Даная с разтърсващ разказ. Можеше ли да бъде спасено момичето?

Преди четири месеца 15-годишно момиче със характерно хематологично заболяване изпадна в мозъчна гибел. Семейството ѝ даде позволение и тя стана донор на четирима души, които пък получиха късмет да живеят с част от нейните органи. Детето се споделя Даная, а всички знаем от обществения роман за нейната майка - Ани Стоянова, че последните четири дни от живота ѝ минават в „ Пирогов “ - в опит на лекарите да я спасят.

„ Аз взех решението още когато координаторът ми сподели, че съгласно тях има настъпила мозъчна гибел, още тогава споделих, че в случай че има късмет тя да стане донор, ги апелирам да не подценяват обстановката - донорската, и да създадат всичко допустимо това да се случи “, разяснява Ани Стоянова.

Това се случва, а фамилията се разделя с детето си с бели балони и без сълзи. През 2022 година заболяването на Даная я води в Клиниката по детска онкохематология в столичната болница " Царица Йоанна ".

„ Направихме някои изходни проучвания - добита вторично имунно тромбоцитопения “, показва доктор Данка Стоянова, хематолог в ИСУЛ.

„ Тя трябваше да се пази от всевъзможни удари, всеки ден и повтарях " и се пази от топката в учебно заведение по физическо " и аз знаех, че всеки удар би могъл да е рисков, доста рисков “, споделя Ани Стоянова.

Няколко месеца след диагнозата удар в леглото води Даная и майка ѝ в „ Пирогов “. Детето наранява главата си на 27 април. Казва на майка си на идващия ден, тъй като стартира мощно главоболие. Даная е прегледана в Спешен кабинет по неврохирургия на 28 април.

„ Посрещна ни неврохирург, аз обясних какво е съпътстващото ѝ заболяване. Направиха рентген и споделиха, че всичко е наред, че може би има леко комоцио и ще я боли главата сред 1 и 4 седмици. Казаха ѝ да вземе обезболяващо и ни изпратиха да си вървим “, показва майката на Даная.

„ Въпреки данните, че детето е с доста остро главоболие, в тежко неразположено положение, не са осъществени образни проучвания, по-специално компютърна томография. Назначен е единствено рентген “, разяснява Величка Костадинова, юрист по здравно право.

Рентгенът задоволителен ли е, когато става въпрос за такова по-специфично положение?

„ Според мен не, без да съм неврохирург. Но допускам, че е прегледана и те са решили до каква степен това е неотложно. Не мога да разясня. Мога само да кажа, че в случай че се мисли за мозъчен кръвоизлив, рентгенът не е задоволителен “, показва доктор Денка Стоянова.

Т.е. скенерът би дал по-ясна картина?

„ Даже нуклеарно магнитен резонанс, в случай че мога да бъда по-точна “, споделя още тя.

В сигнала до организация „ Медицински контрол “ юрист Величка Костадинова слага въпроса съответна ли е била лекарската реакция в Спешното поделение. Аргументите ѝ - в амбулаторния лист от прегледа не е регистриран вероятният риск от мозъчен хематом или оток поради болестта на Даная. Тя не е оставена за наблюдаване, не ѝ е предписана терапия, единствено домашно наблюдаване и консултация с хематолога ѝ.

„ Около една седмица е промеждутъкът от контузията до постъпването към този момент в „ Пирогов “, майката заяви за непрестанно главоболие, детето също това съобщаваше. В този интервал има две или три проучвания при нас - беше малко по-нисък хемоглобинът. Затова си разреших да проучвам един от факторите на кръвосъсирване – фактор 7 “, съобщи доктор Денка Стоянова.

В деня, в който на Даная би трябвало да ѝ бъде приложено лекарство, което въздейства на кръвосъсирването, тя не стига до ИСУЛ, призната е по неотложност в Пирогов.

„ Болеше, доста я болеше, до момента в който не пристигна 5 май. Сутринта ме разсъни и ми сподели " просто не устоявам, доста ме боли ". Към 8:30 часа бяхме в болничното заведение, тогава към този момент беше различен неврохирург и направиха скенер. Видя се, че има хематом. Думите му бяха, изтъквам буквално " Ще ни погостувате 2-3 дни, да го следим, хубавото е, че се резорбира ". Аз от това разбрах, че няма нищо ужасно и че нещата са поправими. Настаниха ни в отделението по неврохирургия и ме изпратиха за един медикамент, който тя трябваше да стартира още същия ден. Отидох до ИСУЛ, лекар Стоянова ми даде медикамента. Нямаше разполагаем в Пирогов - това е лекарство, което спомага съсирването на кръвта и е доста нужно за незабавни случаи и те го нямаха “, споделя Ани Стоянова.

„ Майката пристигна и аз и дадох каквото количество е належащо да 24 часа да се приложи “, показва лекарката.

„ Това е един от въпросите, на които би трябвало да бъде отговорено: Как по този начин най-голямата болница за незабавни случаи в страната не разполага с лекарство, належащо за сходни незабавни положения “, разяснява Величка Костадинова, правист.

В идващите часове обаче положението на Даная се утежнява. Болката в главата става непоносима и не се повлиява от медикаментите.

„ Вечерта сред 00 часа и 1:00 часа тя стартира да повръща кръв. Дойде коремен хирург и сподели, че сигурно не е от вътрешни органи. През цялото време контакт с лекари нямах, единствено с здравна сестра “, споделя Ани.

В отделението нямаше ли дежурен доктор?

„ Имаше, видяха я единствено при постъпването и повече не. В стаята, през целия ден не пристигна неврохирург. Настоях на сестрата да създадем нещо, тъй като аз виждах,че всичко се утежнява и тя се обади в детска реанимация. Лекарите от реанимацията слязоха доста бързо, взеха я,аз останах на открито, тя към момента беше съответна, говореше, говорехме, с ужасна болежка и това в действителност беше последния път, в който я видях, по този начин, говореща “, споделя майката на Даная.

Денят е събота, 6 май - първият от трите следващи почивни дни поради Гергьовден. Момичето е прмесетено в реанимация.

„ И пристигна неделя заран, по телефона ми споделиха, че нещата са още по-зле. Така напълно импровизирано пристигна една лекарка и сподели " просто бъди настоятелна, направи нещо ". И тогава потърсих помощ в обществените мрежи, написах един пост, че търсим неврохирург “, споделя Ани Стоянова.

" Най-доброто дете на света сега се бори за живота си. Дъщеря ми Даная, на 15, прелестна. С оток на мозъка в детска реанимация „ Пирогов “. Писах, звънях на всички неврохирурзи в България, всички са надалеч. Консултират я по телефона, всички честват. Ако някой знае нещо... знамение, което би трябвало да направя, да потърся някого или каквото и да било ", написа тя във Facebook.

Часове след апела ѝ в болничното заведение идва шефът на детската неврохирургия доктор Михаил Захаринов.

„ Потърси ме на двора с " къде е майката на Даная? ",  казах, че съм аз и той доста заплашително сподели " Ела ми “. Влязох в кабинета с една другарка, тъй като мъжът ми беше след интервенция с патерици и не можа да ни настигне тъй като бързахме и тичахме надали не... “, споделя дамата.

„ Качихме се в отделението, влязохме с него в стаята - " Затворете вратата! ". В момента, в който я затворихме, той стартира да крещи – " Вие малоумни ли сте?! Как може да сте толкоз елементарни?! Какво ми пишете в обществените медии? Ето в този момент поради вас това дете, тъй като натискате за тази интервенция, ще почине на масата - поради вас, вие сте отговорни, тъй като сте малоумни “, спомня си майката на Даная.

„ Той крещеше и ме попита дали съм малоумна и дали в действителност разбирам по какъв начин в този момент детето ми ще почине на операционната маса, тъй като упорствам да бъде оперирана, а в това време знаех, че това е единственият ѝ късмет, че към този момент бяхме закъснели. Беше доста ядосан в действителност, тъй като моят пост в обществените мрежи стигна до един към този момент някогашен министър и той му е звъннал персонално “, споделя още Ани Стоянова.

Бившият министър е лекар Меджидиев?

Точно по този начин, да.

А кой е лекарят?

Доктор Захаринов, шеф на детска неврохирургия.

В здравната документи на Даная в действителност няма наставление, че положението ѝ не разрешава да бъде оперирана.

„ В случая на Даная считаме, че е пропуснато скъпо време за осъществяването на оперативната намеса. Резултатът в никакъв случай не е сигурен, само че можеше да се каже най-малко, че не е осъществен навреме “, споделя юристът Величка Константинова.

" Всяко поделение би трябвало да е обезпечено със експерти, които да поемат потока от пациенти. А в случаите като на Даная би трябвало да е допустимо да окажат качествена здравна помощ “, споделя още тя.

А имате ли доказателства, че не е имало задоволителен брой експерти?

„ Това е един от въпросите, които би трябвало да бъде тестван, тъй като съгласно нашата информация обезпеченост не е имало “, добавя дамата.

Ани Стоянова споделя, че преди намесата на министъра и идването на доктор Захаринов в почивния ден, медиците на промяна я твърдят, че положението на Даная се съветва непрестанно.

През цялото време в очакване да бъде потърсена за консултация е и хематоложката на Даная - доктор Данка Стоянова от ИСУЛ. Тя обаче по този начин и не получава позвъняване.

Вие бяхте ли потърсени публично за консултация?

Лично аз, не.

А имахте ли подготвеност да се включите в разискването?

Ами това е наша процедура – в случай че не аз, има си народен съветник по детска онкохематология, който е разполагаем и който постоянно оказва подпомагане в тези случаи, в случай че има такава потребност.

„ Тук дебело наблягам също, че в „ Пирогов “ детски хематолог няма. Би трябвало да има дежурен доктор, за жалост, подобен нямаше. Не знам в следствие писмено какво се оказало или ще се окаже, само че дежурен доктор нямаше, имаше единствено специализанти “, споделя Борислава, приятелката на Ани.

Приятелката на майката на Даная - Борислава Димова, неведнъж акцентира, че лекарите, които са били дежурни през почивните дни, са били специализанти. Проверяваме в регистъра на Българския лекарски съюз. Какво се оказва? Лекарят, който преглежда Даная на 28 април и за който майка ѝ мисли, че е неврохирург, в действителност няма компетентност. Без компетентност е и лекарят, който приема Даная в детското поделение по неврохирургия на 5 май, написа bTV.

Според регистъра на БЛС без компетентност е и лекарката, която преглежда Даная по време на престоя ѝ в отделението, т.е. в действителност са специализанти. Останалите лекари, чиито имена са в здравната документи на Даная, са анестезиолози.

„ Мария, знаеш ли какъв брой доста хора са минали през това? Аз срещам толкоз доста хора, в това число и с отишли си деца в „ Пирогов “. Разбирам ги за какво отиват като на война, то си е война. Ти водиш борба, и то за най-ценното си, за детето си “, показва майката на Даная.

Бившият длъжностен министър доктор Асен Меджидиев удостовери, че когато е схванал за проблема, се е свързал и е приказвал с шефа на „ Пирогов “ - доктор Валентин Димитров, както и с ръководителя на отделението по детска неврохирургия доктор Михаил Захаринов.

" Тогава спомагах, както бих направил даже и да не съм министър. Бих се обадил, както всеки един доктор ", споделя доктор Асен Меджидиев, някогашен длъжностен министър на опазването на здравето.

„ Той по тази причина беше толкоз сърдит и по тази причина ми викам, тъй като министърът му е звъннал и реномето на болничното заведение пада по този метод. Защо аз дръзвам да настоявам в обществените мрежи, че няма лекари? Ми то нямаше “, споделя Ани Стоянова.

„ Най-важното е, че не престават случаите, които ни показват нуждата от една детска обща болница. Ето, виждате, случват се празници, сътрудници които не може да се намерят, които са консултанти, разполагаем, макар че постоянно се стараем това да го създадем. Но когато това е в една болница, където има и хематолог, и хирург, някак си, не се губи време “, разяснява доктор Данка Стоянова от ИСУЛ.

В последна сметка Даная е оперирана в неделя вечерта на 7 май.

„ След интервенцията доктора сподели, че интервенцията е предходна по проект, че не е имало кървене. Нищо трагично и че нещата са се случили. И пристигна сутринта, и получих едно позвъняване от детска реанимация, което не звучеше добре. Казаха ми " би било добре да дойдете и да я видите. И отидох ", споделя Ани.

На 9 май Даная изпада в мозъчна гибел, а фамилията ѝ дава единодушието си органите й да бъдат трансплантирани.

От управлението на „ Пирогов “ споделиха, че са в течение на случая още от 28 април. Поради огромния публичен интерес и започващите вътрешни инспекции по случая резервират правото си за коментар заради желанието им за обективност. От “Пирогов ” показват, че към този миг няма подадена тъжба от засегнатите лица, няма и назначена инспекция от нито един оторизиран орган. От изпълнителната организация „ Медицински контрол “ изпратиха писмо, в което споделят, че по жалбата на Ани Стоянова ще създадат инспекции - в ИСУЛ и в “Пирогов ”. Насрочени за интервала от 25 до 29 септемрви.

“Искам да схвана истината, да ми бъде показана по метод, по който да допускам. Защото едно е да знаеш, че обстановката е била такава, че детето не е могло да бъде избавено, и напълно друго е да знаеш, че тя е могла да бъде избавена и че не е. Защото въпросите, които си задаваш са ужасни - ставаш с тях и лягаш с тях.... ”, споделя майката на Даная.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР