Преди броени седмици руските медии оповестиха [1], че се обмислят

...
Преди броени седмици руските медии оповестиха [1], че се обмислят
Коментари Харесай

Ще спре ли Русия с доставките на двигателите РД-180 за нуждите на САЩ?

Преди броени седмици съветските медии оповестиха [1], че се обмислят разнообразни разновидности, посредством които Русия да отговори на глобите от страна на Съединени американски щати. Една от опциите, която стои на масата, е Москва да престане да доставя американската космонавтика с мотори “РД-180 ”.

Напомням на читателите, че всеки мотор “РД-180 ” се основава в границите на руско-американско съдействие, в границите на партьнорство сред Неправителствени организации “Енергомаш ” и Прат енд уитни. Понастоящем моторите се употребяват за първата степен на американската ракета “Атлас 5 ” – една от най-стабилните ракети в международен мащаб. Такава ракета ще се употребява през май за изпращането на автоматизираната междупланетна станция на НАСА “ИнСайт ” на път към Марс, както и през август и ноември за първите полети на корабите на Боинг “Старлайнър ”. С други думи – първите астронавти, които ще излетят от американска земя след приключването на програмата “Космическа совалка ”, могат да бъдат изстреляни с ракета “Атлас 5 ”. 

Ако законопроектът мине и бъде утвърден, това може да докара до прочут удар за американската галактическа стратегия. Операторът на “Атлас 5 ” – United Launch Alliance (ULA) възнамерява да размени “Атлас 5 ” с “Вулкан ” – американска ракета, която ще употребява единствено американски мотори – в тази ситуация се разисква вид това да са моторите “BE-4 ”, създавани от Блу Ориджин. През 2017-та година новите американски мотори минаха през първия си повсеместен сполучлив огневи тест. 

Въпреки това до момента в който ракетата “Вулкан ” е подготвена, ULA ще би трябвало да разчита на “Атлас 5 ”. Основните въпроси са два: 1. Имат ли Съединени американски щати задоволително ресурси от мотори “РД-180 ”, ако Русия приключи доставката? 2. Колко е евентуално Русия да дръпне шалтера?

Относно въпрос №1, единствено ULA знае. На въпроса президентът на компанията Тори Бруно отговори, че не може да каже тъкмо число “поради аргументи, свързани с конкуренцията ”, само че акцентира следното: “Не се тормозя към сегашния миг ”.

Относно втория въпрос: шансът Русия да одобри такава мярка е незабележим. Експертите са безапелационни, че контрасанкцията ще удари най-много Русия, а не Съединени американски щати. Ако Русия спре доставката на мотори “РД-180 ”, Съединени американски щати може да претърпи краткотрайни ограничения, само че в един миг ще изплува още веднъж, когато новата ракета на ULA е в подготвеност. Докато за Русия следствията ще са големи. Основен покупател на продуктите на Неправителствени организации “Енергомаш ” е Съединени американски щати и в случай че руснаците се лишат от най-важния си клиент, съветското предприятие ще банкрутира.

Руската Дума ще разисква опцията за контра-санкции в средата на май, само че решението ще се вземе най-много от президентството. Самият вицепремиер Дмитрий Рогозин оповести, че е последовател галактическите проучвания да стоят настрана от политиката и предизвести, че не е хубаво да се вземат ограничения, които могат до доведат до това руснаците да се “застрелят в крайници ”. Така че вицепремиерът предлага да се обмислят хубаво изгодите и вредите от сходни неща. 

Четете още: истината за американските ракети с съветски мотори

 Atlas rocket

Ракетите “Атлас ” работят с мотори РД-180. На фотографията – ракетата “Атлас 5 ” извежда марсода “Кюриосити ” на път към Марс през 2011 година. Photo credit: NASA TV

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР