Преди близо двадесет години, след като Стефан Софиянски стана служебен

...
Преди близо двадесет години, след като Стефан Софиянски стана служебен
Коментари Харесай

Нищо, но от сърце

Преди близо двадесет години, откакто Стефан Софиянски стана длъжностен министър председател, първото му посещаване беше в Москва. Тогава главната тематика на неговата аудиенция още веднъж бе безконечният проблем - доставката и цената на природния газ. По това време, ранната пролет на 1997 година, обстановката беше усложнена и от свадите към българо-руското енергийно сдружение "Топенерджи ", които бяха в основата на рухването на държавното управление на Жан Виденов. Така не бяха ми се карали, откогато съм бил възпитаник, призна Софиянски пред българските публицисти в самолета на връщане от Москва. Той визираше диалозите с починалия към този момент съветски министър председател Виктор Черномирдин.

Вината

За 20 години, общо взето, ситуацията в българо-руските връзки не се е трансформирало доста. Такъв извод може да си направи човек от признанията на настоящия министър председател Борисов. "Независимо от връзките, постоянно аз съм бил този, който е създавал напрежение. И постоянно Путин ми е казвал: "Не съм аз отговорен, ти си отговорен ", рече министър председателят при приключилото му прибързано посещаване в Москва.
Борисов би трябвало да бъде поправен. Не той е отговорен. Виновен е щатският сенатор - ястреб, Джон Маккейн, който, когато се печеше работата към "Южен поток ", долетя незабавно в София. Наби канчето (ако използваме войнишкия диалект на Борисов) на тогавашния министър председател Пламен Орешарски и България скоропостижно се отхвърли от присъединяване в плана, до момента в който Ес не позволи. После при Борисов държавното управление публично отхвърли плана. Сега със зъби и нокти драпаме още веднъж да се закачим за него, откакто тръбата зави към Турция, а планът към този момент се именува "Турски поток ". Но както се споделяше един съветски филм, "Москва не има вяра на сълзи ".
В сряда, след срещата си с Владимир Путин, Борисов разгласи, че Русия няма срещу да се направи връзка по сушата сред строящия се "Турски поток " и България, посредством която да се зарежда газовият хъб "Балкан ". "Тръбата " завива към нас, толкова. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче незабавно охлади българските пристрастености. Русия и България демонстрират интерес към развиване на плана "Турски поток " в посока България, само че при договарянията сред съветския президент Владимир Путин и българския министър председател Бойко Борисов не са реализирани съответни договорености, съобщи той. Песков акцентира, че България демонстрира интерес, само че материализирането на този интерес на процедура зависи от редица аргументи. Не е допустимо той да се осъществя, в случай че няма избрани гаранции от страна на Европейска комисия и на самата България, имайки поради досегашния ни опит, добави Песков.

Трагедия

Една от най-големите нещастия на българските политици е способността им да одобряват мечтаното за фактически. Така се получи и в съответния случай. За следващ път отидохме с огромна кошница в Русия и за следващ тя остана празна. По предварителна информация министър председателят трябваше да сложи тематиката за понижаване на цената на съветския газ у нас за да приготви директни диалози сред "Газпром " и "Булгаргаз " в тази посока, откакто преди дни Европейската комисия разгласи, че се е споразумяла с съветския тръст - да стартира той да продава суровината си в Югоизточна Европа на конкурентни цени, с цел да избегне многомилиардна санкция за нарушение на европейските антимонополни правила на конкуренцията.
Това даваше късмет на "Булгаргаз " да претендира за понижаване на цените на съветския монополист за българския пазар и то в миг, в който цената на суровината се повишава поради поскъпващия на международните пазари недопечен нефт. Разговорът за газовите цени в този момент обаче остава по-скоро благопожелание, в сравнение с действителност, тъй като "Булгаргаз " и Министерството на енергетиката изчакват да бъде оповестено цялостното решение на Брюксел по проблема с нарушените европейски антимонополни правила от страна на "Газпром ". Чак по-късно се чака българската страна да набележи съответни претенции към "Газпром ".
Не бе мъчно да се предвижда, че желанието на София за отклоняване на "Турски поток " към България няма да бъде признато, тъй като "Газпром " и турското държавно управление към този момент подписаха съглашение за сухопътния сектор на втората тръба на "Турски поток ". Близо една трета от подводното трасе към този момент е построено и тръбата е достигнала до турското икономическо пространство. Отделно съветският тръст е подписал с турската държавна газова компания "Боташ " съглашение с главните условия и параметри на наземния маршрут, съгласно съветското издание "Ведомости ". Така Москва държи в напрежение България и Гърция до коя от двете граници ще стига трасето и коя от двете страни ще стане транзитьор на съветското синьо гориво.
А задачата на Борисов бе България да не бъде просто транзитьор на синьото гориво, а да е търговец на суровината и по този начин да добие по-значима роля на европейския енергиен пазар. От изказването на Песков излиза наяве че съветският президент Путин не е поел ангажимент за докарване на сухопътното трасе на "Турски поток " до българо-турската граница, с което да се подсигуряват 15,75 милиарда куб. м за хъба.
От визитата на Борисов и министрите се очакваше доста повече конкретика. За страдание, както разбираме, не е имало срещи сред българските министри и съветските им сътрудници и въобще не са били обсъждани съответни проблеми. Нищо съответно не е контрактувано.
В делегацията на Борисов бяха включени вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на културата Боил Банов. Явно се е провалила и подготвяната срежа сред енергийния министър Теменужка Петкова и шефа на "Газпром " Алексей Милер.
Остана без отговор и въпросът дали в диалозите с Путин е била обсъждана зеещата от години дупка в стокооборота сред двете страни. Русия има цялостен превес на вноса у нас, до момента в който българският експорт там, въпреки и да пораства, не може да навакса голямото негативно комерсиално салдо, за което значителен принос имат и енергийните доставки. Темата за развиването на българската търговия в Русия от години се дебатира по време на публични визити и от разнообразни български държавни управления, само че до момента постоянно безрезултатно. Да не приказваме, че тя тотално пострада и от наложените наказания на Русия.

Обобщение

И в случай че би трябвало да се обобщят резултатите от височайшото посещаване в Русия, би трябвало да кажем - нищо, само че от сърце. Вероятно това е повода, заради която министър председателят Бойко Борисов редуцира визитата си и се прибра скоропостижно в София. Добре, че най-малко фанфарите на Евгений Бакърджиев този път ги нямаше.
Не е изключено в границите на това лято министър председателят още веднъж до отскочи до Русия. Този път формалният мотив ще бъде Световното състезание по футбол, и съчетавайки потребното с приятното още веднъж да се види с Путин. Той обаче би трябвало да е наясно, че ще продължава да бере плодовете на политиката на своите държавни управления и на назначения от него някогашен президент - недоразумението Росен Плевнелиев, който бе на път да ни вкара във война с Русия, и направи всичко допустимо да утежни българо-руските връзки до краен лимит.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР