Преди 40 години българското общество е било организирано около родово-семейните

...
Преди 40 години българското общество е било организирано около родово-семейните
Коментари Харесай

Скритият матриархат у нас карал мъжете да са физически агресивни

Преди 40 години българското общество е било проведено към родово-семейните полезности, тогава е имало самобитен подправен патриархат, уточни психологът доцент Иван Иванов пред Българска телеграфна агенция и добави, че тогава дамата е била в центъра на фамилията, само че отвън фамилията, мъжът е бил авторитетната фигура. По думите му през днешния ден сме очевидци на форма на „ прикрит матриархат “, само че и при двете дефиниции дамата е в центъра на фамилните връзки.

При скрития матриархат, през днешния ден,  жената има опция да се развива и да основава кариера, с изключение на да извършва функционалността си на пазителка на фамилния уют, което води до рецесия от позиция на ролята и позицията на мъжа, който пък мъчно възприема ролята да се превъплати в женските функционалности с развъждането на деца и битови проблеми. При тази рецесия се поражда и домашно принуждение.

Кризата при мъжа се изявява по-често с физическа експанзия, а рецесията на дамата да извършва своите функционалности на открито и във вътрешността, поражда по-скоро емоционално- икономическо принуждение върху мъжа, уточни доцент Иванов. Тенденцията демонстрира усилване на домашното принуждение след КОВИД- рецесията, точно и поради смяната на полово-ролевите стандарти, посочи той.

Друг извод от проучването е, че има разлика в визията за домашно принуждение в дребните обитаеми места и в огромните градове, сподели проф. Красимира Петрова. В дребните обитаеми места за принуждение в фамилията се възприема най-вече физическата експанзия, като останалите видове- психическо, прочувствено, икономическо и обществено, които предизвикват страдалчество се подценяват, уточни тя. В дребните обитаеми места към момента съществува правилото, че нищо, което се е случило в фамилията не би трябвало да излиза на открито, там към момента съществуват стигмата и срамът, което оказва трайно влияние на децата, уточни доцент Иван Стоянов.

Авторите на проучването считат, че излаз от обстановката с домашното принуждение, са промени в просветителната и обществената политика, в законодателството, както и смяна в политическото говорене.

В началото на юни, резултатите от проучването ще бъдат показани пред Комисията за правата на дамите (FЕЕМ) в Европейския парламент, с образуване на съответни оферти, обвързани с предварителна защита на ранното детско развиване във връзка с фамилните функции и отговорности. Предложенията ще бъдат оповестени на работни срещи с българските депутати от комисиите по правни въпроси, обучение и обществена политика в българския парламент.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР