Преди 19 години у нас беше направена една от най-мащабните

...
Преди 19 години у нас беше направена една от най-мащабните
Коментари Харесай

Личните лекари намаляват, няма и желаещи

Преди 19 години у нас беше направена една от най-мащабните промени – здравната. Тогава започнаха работа и персоналните лекари, които първоначално бяха към 7000. Сега джипитата в България са към 4200, а междинната им възраст е 58-59 години. Те се грижат за здравето на над 7,3 млн. души, споделя Bulgaria ON AIR.
Сружението на общопрактикуващите лекари в България от дълго време изяснява, че в страната има огромна потребност от такива експерти, изяснява доктор Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.
За първична извънболнична помощ през 2019 година страната е заделила 225 млн. лв..
Заради огромната администрация завършващите медицинските университети не желаят да специализират "Обща медицина ". Те желаят да им остава повече време за работа с пациентите, а наложителната чиновническа работа да имат опция да я правят по електронен път, споделя доктор Гергана Николова.
20% от студентите по медицина, които поставиха Хипократова клетва са декларирали, че желаят да специализират хирургия. А съвсем 10% ще предпочетат кардиология.
"Кардиологията е съвременна поради обстоятелството, че актуалната просвета и процедура е дала извънредно доста като развиване и това е налично. Обаче на назад във времето остават редица клинични специалности. Тъгата е, че когато потрябва в действителност експертна помощ, на пръстите на едната ръка се броят на хората, към които можеш да се обърнеш ", изяснява проф. Арман Постаджиян, експерт по вътрешни заболявания и кардиология в УМБАЛ "Света Анна ". Той е и началник катедра "Обща медицина " в Мединиския университет в София.
Пациентската листа на един общопрактикуващ доктор се състои от към 1700 души. В някои региони на страната, като Разград да вземем за пример, се падат по съвсем 3000 пациенти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР