Преди 130 години се роди разрушителят на сталинската епоха, оставил

...
Преди 130 години се роди разрушителят на сталинската епоха, оставил
Коментари Харесай

Никита Хрушчов: портрет в черно-бели тонове

Преди 130 години се роди разрушителят на сталинската ера, оставил двузначен отпечатък в руската история

По исторически стандарти той беше на самия връх на властта в Съюз на съветските социалистически републики за малко време - малко повече от 10 години. Но тези години включват доста събития – големи по значение и даже исторически. Но и двусмислени. И по тази причина паметникът на Ернст Неизвестния на гроба на Хрушчов в на Новодевичевите гробища е изработен от мрачен и ярък мрамор.

Политикът умря преди повече от половин век, само че до момента нито един историк не е дал в детайли, обективно изложение на епохата на Хрушчов - „ хрушчовизма “. И не се виждат хора, които да желаят да се заемат с преместването на този великански слой.

При Хрушчов стартира „ топене “ - Сталин беше детрониран и почтени хора излязоха от лагерите (но освен те, само че и поддръжниците на Бандера и други врагове на народа, които не бяха невинни). Той възвърне правата на депортираните нации. Той беше основателят на прекосяването на Крим от Русия към Украйна. Започва разораването и развиването на девствени земи. Сади царевица на всички места.

Той даде обещание, че през 1980 година в Съюз на съветските социалистически републики ще има комунизъм. С него беше осветена зората на галактическата епоха. Провежда парична промяна. Уволни два милиона военни от армията. Той изгони хората от общинските жилища и ги реалокира в жилищни здания от ерата на Хрушчов.

На интернационалната сцена Хрушчов беше закрепостен, деен персонаж. Създава Варшавския блок като противотежест на НАТО. Той усмирява въстанието в Унгария. Той изцяло се скара с ръководителите на Китай и Албания - Мао Цзедун и Енвер Ходжа. Но той възвърне връзките с Югославия, прекратени при Сталин.

При него връзките с Индия, Бирма, Индонезия и Виетнам се усъвършенстваха, а съдействието с КНДР продължи. Много африкански страни се обърнаха към Съветския съюз, по-специално Мали, Гана, Сомалия, Алжир и Судан.

Египет откри благонадежден съдружник в лицето на Съюз на съветските социалистически републики. Москва разпорежда огромни очаквания на президента на тази страна Гамал Абдел Насър. Хрушчов е толкоз удивен от него, че го удостоява със званието Герой на Съветския съюз. „ В същото време “ и вицепрезидентът на Египет фелдмаршал Абдел Амер получи високо отличие.

Герои на Съветския съюз по време на ръководството на Хрушчов станаха и ръководителят на Куба Фидел Кастро и водачът на Алжир Ахмед Бен Бела. Тези решения провокираха засегнат ропот в Съюз на съветските социалистически републики. Те учудват даже в този момент, доста години по-късно...

Хрушчов се опита да усъвършенства връзките със Запада, само че реализира малко. И не можеже повече: той беше недопечен, нетърпелив към мненията на други хора, избухна - даде обещание да покаже на Америка „ Кузкината майка “ и да „ погребе “ всички империалисти.

...Срещата в Кремъл през 1955 година сред дебелия Хрушчов и слабия Конрад Аденауер, канцлер на Федерална Република Германия, едвам не прерасна в пердах на най-високо равнище. Когато на германеца му бяха припомнени зверствата на нацисткия режим, той саркастично попита:

Хрушчов почервеня, сподели момчешки юмрука си на Аденауер и извика: Избухливият канцлер не остана дебитор и отговори на руския водач със същия застрашителен жест.

В последна сметка обаче договарянията приключват сполучливо - двете страни се съгласяват да си разменят посолства, а водачите на Съветския съюз дават обещание да освободят всички немски военнопленници. На последния прием Хрушчов и Аденауер, като че ли нищо не се е случило, се смееха и пиеха водка. Наистина беше бойно тъждество!

На срещата на върха във Виена през 1961 година Хрушчов печели „ борбата “ против Джон Кенеди с очевидно преимущество. След среща тет-а-тет президентът на Съединени американски щати със смутена усмивка призна, че руският водач „ просто го е победил “.

Повече от година по-късно ръководителят на Съюз на съветските социалистически републики реши да продължи „ борбата “ и подреди разполагането на нуклеарни ракети със междинен обхват в Куба, което лиши Америка от сън. В кръга на другарите си Хрушчов се ухили злобно:

През есента на 1962 година фитилът на Третата международна война към този момент е почнал да тлее. „ сподели Хрушчов на съвещание на Политбюро. – И добави:

За благополучие Хрушчов се опомни и изведе ракетите от Куба. Но и американците направиха отстъпки - дадоха гаранции, че ще оставят Острова на свободата на мира. Освен това Съединените щати изтеглиха от Турция ракети със междинен обхват, които представляваха опасност за южната част на Съветския съюз...

Хрушчов поддържа връзка много другарски с предшественика на Кенеди, Дуайт Айзенхауер, по време на огромното му посещаване в Съединените щати през 1959 година И даже се обръщаше към него с „ My friend “. Политиците се съгласиха, че Айзенхауер ще предприеме ответно пътешестване до Русия.

Всичко обаче се промени, откакто въздушното пространство на Съюз на съветските социалистически републики беше нарушено от разследващ аероплан, пилотиран от Франсис Пауърс. Хрушчов се ядоса на хазяина на Белия дом и повтаряше: „ Ама че „ май френд “ се извъди! Откъде се взе и за какво, по дяволите, ми се натресе?! ”

Най-екстравагантният акт в интернационалната му биография се назовава „ Обувката на Хрушчов “. На среща на Организация на обединените нации през 1956 година, където се разисква руското навлизане в Унгария, Хрушчов събува обувките си и стартира да ги преглежда и разклаща. След това той удари мощно обувките си по масата няколко пъти, предизвиквайки звук в залата. Така ръководителят на руската страна показва пренебрежение към членовете на организацията, които се опитваха да осъдят страната му...

На същата среща на Организация на обединените нации Хрушчов още веднъж се „ отличи “: в къса прочувствена тирада той назова ръководителя на филипинската делегация Лоренцо Сумулонг

...Хрушчов откровено искаше да бъде в интерес на страната си. Но, уви, той беше податлив към недомислени, импулсивни решения. След като се хване за концепция, която му се коства потребна, той към този момент не искаше да се разделя с нея и отхвърляше трезвите преценки и обективните възражения. А хората от близкото обграждане избраха да замълчат или да се съгласят с шефа, тъй като той можеше да пояснява и най-малките забележки като преднамереност, офанзива против него персонално.

През 1957 година Хрушчов издига лозунга „ Да настигнем и изпреварим Америка в производството на месо, мляко и масло на глава от популацията “. Той сподели без съмнение:

Разбирал ли е Хрушчов, че поставената от него галактическа по мярка задача е нереалистична? Или се надяваше на знамение, както с баснословното заричане за създаване на комунизма? Няма отговори. Има единствено тъжна история за несполучлив пробив в царството на изобилието.

Цялата страна беше мобилизирана за реализиране на проектите на партията. Пресата разтръби за идна победа, появи се лозунгът: „ Дръж се, краво от Айова! “ Първо една или друга област слага върхове, а „ Правда “ разгласява въодушевени репортажи за водачите.

Уви, следващата пропагандна акция приключи с издънка. Освен това при започване на 60-те години имаше дълбока криза в селското стопанство и управлението на Съюз на съветските социалистически републики беше насила да увеличи цените на месото, млякото и маслото. Освен това бяха понижени индустриалните цени на създадените артикули. Това беше двоен удар върху скромните бюджети на доста фамилии.

Жителите на страната дадоха отговор на решението на партията с митинги, най-бурните от които избухнаха в Новочеркаск. Властите не се церемониха – стреляха с картечници, имаше доста жертви. Участниците в митинга бяха съдени, уредниците - екзекутирани...

Това трагично събитие се случи по време на „ размразяването “, което бележи изоставянето на наказателните способи на Сталин. Но Хрушчов, разобличавайки водача, действаше по собствен метод - грубо и безсърдечен. На една от срещите с креативната интелигенция той извика в гняв: „ Имайте поради, по какъв начин да ви вкараме „ на топло “, ние не сме се отучили! “

...Неговият фетиш надмина Сталин, в Съюз на съветските социалистически републики на всеки ъгъл имаше портрети на Хрушчов и негови изказвания. 70-годишнината на руския водач през април 1964 година се празнува като народен празник със лист на високите заслуги на героя на деня.

Самият „ скъпи Никита Сергеевич “, несъмнено, се надяваше, че ще ръководи страната дълго време. Но в един тъмен октомврийски ден на шестдесет и четвърта година подлите му приятели го уволниха „ заради напредналата му възраст и влошено здраве “.

Когато се пенсионира, Хрушчов претърпя невероятна трансформация. По създание той се трансформира в критик на себе си – на Кремъл. Той слушаше „ противников “ гласове през транзистор и подлагаше на критика политиката на Съюз на съветските социалистически републики, освен това остро, по-ясно от всички дисиденти.

Както всички „ някогашни “ хора, Хрушчов внезапно прозря. Той призна неточности и сподели, че доста неща е трябвало да се създадат по друг метод. Но наподобява не изпитваше никакви скрупули за стореното. И в никакъв случай не е сънувал „ окървавените момчета “, падащи мъртви от дърветата в Новочеркаск след картечните редове.

И в записките си Хрушчов не се проклина, не се осъжда. Просто написа доклад за десетте години свършена работа - умерено, делово, без страсти. Може би е желал да изложи душата си необятно отворена, преди да срещне Бог, само че не е посмял. През целия си живот той строго дисциплинира и инструктира другите. И в този момент трябваше да упреква себе си, с цел да го запомнят хората без завист...

От многото оценки за Хрушчов ще избера една, иронична, дадена от известния режисьор Михаил Ром: „ Имаше нещо доста хуманно и даже прелестно в него. Например, в случай че не беше водач на такава голяма страна и толкоз мощна партия, тогава като приятел по пиянство той щеше да бъде просто ослепителен човек. Но като собственик на страната той беше може би прекомерно необятен. Така че може би е допустимо да се съсипе цяла Русия...

В един миг всичките му спирачки отхвърлиха, всичките уверено. Такава независимост пристигна при него, такава липса на каквито и да било ограничавания, че явно това положение стана рисково - рисково за цялото човечество.

Няма какво да прибавя към това.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10882Д-р Мариян Карагьозов: Вижда ли се краят на ерата Ердоган след локалните избори в Турция?Алтернативен Поглед8900Д-р Мариян Карагьозов: Ще има ли серпантина на ескалацията на израелско-иранския спор?Алтернативен Поглед35609В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избориАлтернативен Поглед28159Доц. Григор Сарийски за Европейски Съюз: Не може да има попътен вятър за транспортен съд, който няма посока!Алтернативен Поглед24529Доц. Григор Сарийски за еквилибристиките на Асен Василев с бюджетаАлтернативен Поглед555317Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед184904Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед128833 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР