Предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR започва нова поредица

...
Предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR започва нова поредица
Коментари Харесай

Българката в австрийската енергетика, която участва в сделка за €100 милиона

Предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR стартира нова поредност " Успелите българи ", която посредством персоналните истории на просперирали наши сънародници ще въодушевява феновете и читателите при избора им на кариерен път. Чрез нея екипът на Money.bg желае да разбие клишетата за сполучлива кариера, като покаже образно разнообразните пътища, по които може да се стигне до нея.

Да работиш в България за международни енергийни колоси с десетки миларди доходи, след което да се преместиш в Австрия, откъдето да участваш в договорка за придобиването на най-големия ВЕИ парк в България. Това в резюме е кариерната история на Деница Ненчева, която е правист по обучение, само че избира енергетиката за свое професионално поле за изява.

" За мен енергетиката е извънредно забавна, само че там попаднах напълно инцидентно. Работех в адвокатска адвокатска фирма и ми попадна публикация за юрист в Топлоелектрическа централа Марица Изток 3, тогава притежавана от " Енел " - най-голямата енергийна компания в Италия и взех решение, че ми е извънредно забавно и ще опитвам ", споделя Деница.

Тя признава, че енергетиката е " в действителност мъжки " бранш, изключително в страна като Австрия - инженери, миньори и така нататък Но след Enel остава д работи и за идващия притежател на ТЕЦ-а - ContourGlobal. " Плюсът е, че юристите в бранша са дами ", прибавя тя. Вероятно и поради това " женското преимущество " към този момент 13 години оказва помощ на Деница да работи като правист в енергетиката.

От ТЕЦ-овете край Раднево до слънчевите панели във Виена

От началото на 2020 година юристката живее във Виена, където работи за локална енергийна компания - доста по-малка от работодателите й в България. Защо обаче я избира пред другояче сполучливата си кариера у нас?

" Всичко стана инцидентно. Започнах да работя в региона " Сливания и придобивания " и работех по един план, който беше обвързван с вятърни паркове в Австрия и слънчеви паркове в Чехия и Словакия. Приключихме плана и компанията, за която работех откри офис във Виена и ме предложения да се преместя.Предвид, че Виена за предходната година е най-хубавия град за живеене, обмислих предлагането и взех решение, че ми се желае да опитам - по този начин попаднах във Виена ", споделя Деница.

Тя споделя, че се възползва от тази опция и заради още една причина - желанието й да специализира в региона на зелената сила, която е мощно развита в Австрия. Така попада в локалната компания Enery, където сега е назначена на позицията юрист.

От Нов български университет до Академията за висши мениджъри във Виена

За да бъде по-конкурентоспособна освен на локалния трудов пазар, само че и на световния, тя взема решение да надгради образованието си от Нов български университет с MBA стратегия в Академията за висши мениджъри към Икономическия университет на Виена.

" Реших, че не е задоволително човек да се осъществя по специалността, да работи в чужбина и да се усеща сполучлив. Искаше ми се да науча повече и направих обзор на вероятните стратегии. Виенският университет е един от водещите в Австрия и попаднах на програмата MBA Energy Management, която извънредно доста ми хареса имайки поради, че желая да се развъртвам в бранша и взех решение да опитвам. Подадох молба и дори получих частична стипендия за програмата. Определено съм извънредно щастлива, че направих този избор да прекарам последните две години във WU Executive Academy ".
 Деница по време на дипломирането й от WU Executive Academy
Деница по време на дипломирането й от WU Executive Academy

По думите й тази просветителна инвестиция й е дала една много-широка устременост, показвайки й другите браншове в енергетиката, както и мениджърски умения. " Това, което мога да кажа сега е, че в моя екип аз несъмнено работя по-добре. Използваме една и съща терминология, което несъмнено не беше по този начин преди да запиша да изучавам по програмата ".

Опитът й като правист и отличното обучение, което получава, я довеждат до присъединяване в една огромна интервенция - придобиването на най-големия слънчев парк в България, който се прави оценка на 100 милиона евро.

" Преди броени седмици завършихме договорката и моята компания закупи най-големия ВЕИ парк в България Караджалово, който се намира покрай първомай. На процедура аз съм единствения правист в компанията и отговарях за правната част на договорката, договарянията с продавача, с финансиращите институции, по този начин, че бях почти във всички елементи на плана и съм извънредно щастлива, че успяхме да го приключим сполучливо предишния месец ", споделя тя.

Мисията й: по-чиста енергетика в Централна и Източна Европа

Деница има упоритост - да продължи кариерата си в " зелената част " на енергетиката, като по този метод придобие задоволително опит и познания, с цел да помогне и на България в тази сфера:

" Това, което ме притегля сега в компанията, за която работя е, че се занимавам с възобновими енергийни източници, което е желанието ми за една по-чиста енергетика и изключително в Централна и Източна Европа, където сме малко позакъснели. Това е моята упоритост от тук нататък - да работя, с цел да видя една по-чиста енергетика и това, което в действителност ме удовлетворява сега е, че макар, че съм на открито, мога да работя за България "

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР