Преданията на маорите от Нова Зеландия разказват ужасяваща история: страховитата

...
Преданията на маорите от Нова Зеландия разказват ужасяваща история: страховитата
Коментари Харесай

Птицата човекоядец в Нова Зеландия е съществувала

Преданията на маорите от Нова Зеландия описват ужасяваща история: страховитата черно-бяла птица Те Хокиой, която можела да “надбяга ястреба до небесата ”, отвличала децата им и убивала по-сигурно от вражеско копие. Първият писмен документ за легендата е оставен от тогавашния губернатор на Нова Зеландия сър Джордж Грей, само че следи за нея откриваме и в скални рисунки, и в приказките, разказвани на непослушните деца.

Модерната технология удостовери, че този път приказката е вярна. И се отнася до орела на Хааст (Harpagonis moorei) –

заплашителен див звяр, два пъти по-голям от актуалните орли, чиито кости за пръв път са открити в блатата на Нова Зеландия през 1870  г. от сър Юлиус декор Хааст. Тогава той заключава, че птицата е мършояд, защото човката й припомня на тази на лешояд – с “качулки ” над ноздрите, които пречат на месото да влиза в дихателния тракт на животното, до момента в който то рови из разлагащите се трупове.

Острото око на актуалните скенери в Австралийския университет в Ню Саут Уелс обаче разкри, че птицата е имала скелет, който е бил задоволително крепък, с цел да издържи на гибелен удар, който тя можела да нанесе, стрелкайки се със скорост от 80 километра в час.

Летящият палач имал обсег на крилете три метра и тежал към 18 кг.

Ноктите му били огромни и остри като тигровите. “Напълно кадърен е бил да се спусне и да отвлече дете - счита кураторът на Кентърбърийския музей към университета Пол Скофилд. - Можел е освен да атакува с ноктите си, само че и да троши кости с тях. Природата е създала същинска машина за убийства. ”

Те Хокиой се хранел с хора, само че обичал да похапва и безкрилите птици моа, чиито размери са още по-впечатляващи – до 2,5 метра високи и 250 кг тежки. Той е липсващ относително скоро – последните находки датират отпреди едвам 500 години. Костите му са редки, тъй като представителите на типа не са били многочислени. Те живеели единствено на южния остров на Нова Зеландия и съставлявали най-много 1000 двойки в размножителна възраст едновременно.

Орелът на Хааст е неповторим феномен поради природата на Нова Зеландия. Там няма огромни млекопитаещи поради изолацията на островите от другите континенти. Ето за какво птиците запълвали празнините, заемани на други места от едрите животни като рогатия добитък и хищниците. “Орелът на Хааст не е бил просто огромна хищна птица - изяснява доктор Скофилд. - Той е бил локалният еквивалент на лъва. ” Смята се, че чудовището е изчезнало поради увеличението на човешкото население, което е унищожило стадата от гигантските птици моа и е победило във войната на живот и гибел с най-страшния летящ канибал – легендата Те Хокиой.

Автор: Сумире Йошида

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР