Пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите се

...
Пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите се
Коментари Харесай

Пчеларската гилдия е разделена за днешния протест

Пред постройката на Министерството на земеделието, храните и горите се събират пчелари, най-вече биологични производители, само че друга част от сътрудниците им изрично се разграничават от по този начин декларираните претекстове за митинг, заяви Българска телеграфна агенция.

Михаил Михайлов, ръководител на Обединен български пчеларски съюз, заключи настояванията на протестиращите в три съществени точки - неизплатените дотации на био пчеларите, пониженият интервал за преход от стандартно към био пчеларство и неналичието на минимална помощ de minimis за бранша. Те недоволстват от обстоятелството, че по размер 11 "Биологично земеделие " са изплатени сумите на пчелари към този момент минали в биологично произвеждане, а на тези в преход - не.

Преходът от стандартно към био пчеларство към този момент е понижен на една година, като до момента този период беше пет години. Според ръководителя на съюза по този начин заложено, осъществяването на този аршин е невероятно, тъй като за това време пчеларите не могат да изпълнят всички условия, с цел да се биосертифицират.

Схемата за подкрепяне de minimis и до момента не е отворена за пчеларите, а на животновъдите били раздали 7 млн. лв., твърди той. Част от пчеларите се оплакват от всеобщо заличаване на пчелите поради прилагане на пестициди и настояват, че в България има места, на които 80 на 100 от пчелите са изчезнали или измрели.

Според заместник-председателя на Националния браншови пчеларски съюз Сребрин Илиев обаче огромна част от тези изказвания не са правилни. България е единствената страна в Европейски Съюз, в която биологичното земеделие е отделено от стандартното, разяснява той.

По думите му това е цялостен нонсенс.

Дългогодишният пчелар изяснява, че чисто технологически самият метод на извличане на меда изключва той да бъде различен с изключение на биологичен артикул . Илиев дава за образец Франция, която към този момент се отхвърля от концепцията за биологично произвеждане, тъй като концепцията му, преди 7-8 години, когато се е зародило, е било то да се приближи оптимално до стандартното и да доближава до потребителите на едни рационални и търпими цени.

Сребрин Илиев твърди още, че в България нито един пчелин не дава отговор на изискванията за биологично произвеждане, а оповестяването им за такова е единствено за домогване до повече вложения и по-високи цени на продуктите.

За него абсурден е и фактът, че в България има регистрирани повече биологични пчелари, в сравнение с са те в целия Европейски съюз. Според Сребрин Илиев членовете на Националния браншови пчеларски съюз са към 2800 души.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР