Пред очите ни се разигра феномен: няколко влиятелни държави наведнъж

...
Пред очите ни се разигра феномен: няколко влиятелни държави наведнъж
Коментари Харесай

Световното мнозинство и в Близкия изток е срещу Запада

Пред очите ни се разигра феномен: няколко авторитетни страни едновременно - явно без никакво съглашение - незабавно показаха съвсем буквално идентични позиции по отношение на войната в Израел и Газа. И всички тези страни са от същото световно болшинство, което толкоз неприятно изненада Запада с развиването на рецесията в Украйна.

Нали сякаш Китай е ситуиран доста надалеч от Близкия изток и събитията там не го засягат директно? Не напълно. Но във всеки случай е забавно да се следи по какъв начин китайците дефинират позицията си. Накратко, мощно прилича формулировките на арабските и мюсюлманските страни (като Индонезия, много близка до Китай). И позицията на Русия.

Що се отнася до Москва, напълно инцидентно палестинските събития съответстваха с идването тук на иракския министър председател Мохамед ас Судани и на срещата му с съветският президент Владимир Путин сподели следното: належащо е да се реши въпросът с образуването на суверенна палестинска страна. " И украинската рецесия продължава и, за жалост, виждаме внезапно утежняване на обстановката в Близкия изток. Мисля, че мнозина ще се съгласят с мен, че това е явен образец за неуспеха на политиката на Съединени американски щати в Близкия изток, които се пробваха да монополизират уреждането, само че, за жалост, те не се занимаваха с намирането на взаимни отстъпки, допустими и за двете страни, а в противен случай, прокарваха личните си хрумвания по какъв начин това би трябвало да стане и оказваха напън и върху двете страни. ”

Нека прибавим към това идването предния ден на генералния секретар на Лигата на арабските страни Ахмед Абул Гейт. На среща с него Сергей Лавров каза следното: " Осъждаме насилието във всички форми и проявления. Призоваваме всички твърдо да се разгласят за преустановяване на всевъзможни военни дейности. " И безусловно същото се приказва в Пекин и в столиците на доста страни.

И каква е разликата тук с американския или „ общозападния “ метод? Тук е доста потребно да дадем думата на китайците. Не на формалните лица, които са известни със своята въздържаност, а да вземем за пример на публицистичните публикации и мненията на англоезичния “Глобал Таймс ”. Той ясно разказва обстановката: разликата е, че Западът поддържа израелската концепция за цялостно пречистване (поражение, блокада) на Ивицата Газа с население от два до три милиона. И ние - международното болшинство - споделяме, че няма потребност да се провокира филантропична злополука след военната, ще стане по-лошо: спорът ще ескалира в целия Близък изток.

И още една до болежка позната линия на позицията на Запада в тази история: по думите на “Глобал Таймс ”, „ забелязахме “, че най-малко Съединените щати, още веднъж, както с Украйна, посветиха всичките си дипломатически старания да принудят десетки страни светът да изберат единствено едната страна на спора. Държавният секретар Тони Блинкен даже сформира черни описи на страни, които не са „ осъдили ” палестинците и така нататък Западът още веднъж раздухва огъня, вместо да го гаси, отбелязва изданието. Като цяло неуспехът в Украйна не им беше задоволителен, в този момент всичко е изначало.

Какви проекти и действителности стоят зад позицията на Пекин и болшинството от останалия свят? Факт е, че Близкият изток през днешния ден е доста примамливо място за всеки, който прави дълготрайни проекти за икономическо развиване. Например преди 10 години Китай може би си мислеше, че крайната дестинация на основаването на комерсиална инфраструктура в границите на проекта „ Един пояс, веднъж “ е Европа. Но през днешния ден се оказва, че търговията ще бъде по-лесна и забавна с Близкия изток, Африка и впрочем. И даже да не приказваме, че Китай внася забележителна част от петрола си от Саудитска Арабия и Иран.

Тази година всички бяха изумени от триумфа на китайската дипломация: тя съумя да даде старт на процеса на нормализиране на връзките сред Иран и Саудитска Арабия. Тяхната злост беше главният нерв на цялата борба в района. Факт е, че Съединени американски щати започнаха да изпълзяват от Близкия изток и невъзможното - мир и естетика - внезапно се оказа допустимо.

Но по-късно империята отвърна на удара: тя стартира да сближава саудитците и Израел, като в това време измисли собствен личен различен „ Един пояс, веднъж “ от Индия до Близкия изток. И безусловно всеки китайски специалист означи: палестинската офанзива против Израел нарушава тези американски проекти, в този момент саудитците ще би трябвало да чакат дълго време за другарство с Израел. А за обстановката, в която се намират Съединени американски щати, няма какво да се каже. Да се опитваш да навредиш на Китай и доста други, като в последна сметка не печелиш нищо и караш всички да се усещат зле, е американският метод за деяние.

Прогноза за бъдещето: в този момент международното болшинство доста съществено ще изясни на Израел и Запада, че е време да се сътвори палестинска страна, и то в този момент. Иначе ще стане още по-лошо.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР