Пред КЕВР заявихме намаление на цената на газа с 29%

...
Пред КЕВР заявихме намаление на цената на газа с 29%
Коментари Харесай

Деница Златева: Цената на газа намалява с 29%, доказваме, че можем без Газпром

Пред КЕВР декларирахме понижение на цената на газа с 29% за ноември. От септември насам цената е понижена с 53%. Драстично е понижението на цената, отстъпките са сред 7-10 пъти по-високи. Доказваме, че можем и без Газпром. Това съобщи Деница Златева, изпълнителен шеф на „ Булгаргаз ” пред бТВ.

Златева сподели, че офертите, които са получени на търговете са доста положителни по отношение на офертите, които са били препоръчани за американските танкове.

Тя уточни, че в случай че сега работехме с офертите на предходното държавно управление, сме щели да плащаме с 20% по-висока цена, по отношение на в този момент.

Директорът на „ Булгаргаз ” разяснява, че цената за два месеца е спаднала от 253 лева на 166,14 лева

Златева акцентира, че компаниите са изпратили своите оферти и те са били отворени с ключова дума пред комисията. Тя посочи, че тази процедурата е довела до транспарантни дейности.

Тя заяви, че в сегашните търгове са взели участие 8 компании от Европа, Азия и Съединени американски щати и добави, че в този момент текат търговете за месец декември.

По думите й излиза наяве, че са направени търгове единствено за ноември и декември, тъй като на 17 октомври ще участваме в търгове за слотове за газ от Ревитуса за 2023 година

Тя акцентира, че количествата получени от 8-те компании за ноември са покрити потребностите на страната за месеца.

Златева разяснява, че няма информация и не може да каже дали в микса, който получаваме в този момент има съветски газ.

Тя уточни, че е контрактуван полутечен природен газ в Ревитуса от компаниите, които са взели участие в търга и имат
слотове на Ревитуса. " България получава цялото си количество по договорната цена от интерконектора с Гърция. Стартирането на интерконектора се усеща към този момент от българските жители ", безапелационна е тя.

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " сподели, че оперативната връзка с „ Газпром ” продължава, само че те не получават никакъв отговор Газпром ”.

Златева акцентира, че Чирен е напълнен над 80% и това дава отговор на условията на Европейска комисия. " Очаква се до края на месеца да бъде напълнен на 90%, а Булгаргаз ще нагнети 125%, близо 300 млн. куб.

Тя сподели, че ДАНС, АДПС и Национална следствена служба не престават инспекциите си. Ние представяме всяка информация, която желаят, добави Златева.

Директорът на " Булгаргаз " сподели, че нямат отговорности, а вземания, с помощта на дадения им заем. " Надявам се да намерим решение с най-големия дебитор на Булгаргаз - Топлофикация София ", сподели тя. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР