Пред българските власти има три основни задачи. Първо, бомбоубежищата много

...
Пред българските власти има три основни задачи. Първо, бомбоубежищата много
Коментари Харесай

Проф. Сергей Игнатов: България много бързо трябва да приведе бомбоубежищата си в състояние за пребиваване

Пред българските управляващи има три съществени задания. Първо, бомбоубежищата доста бързо би трябвало да бъдат приведени в положение хора да могат да обитават вътре - съобщи някогашният министър на образованието (2009-2013) проф. Сергей Игнатов, в този момент ректор на Европейския университет за филантропични науки във Вилнюс, Литва. Втората и третата са свързани с държавния ни запас и положението на българската войска, добави той в изявление за Българска национална телевизия.

" Вчера четох някакъв пост или изявление на министъра на защитата, че се вземат ограничения. Били на не зная какъв брой съвещания денем и работят по планове. Мисля, че в този момент е време за дейности, не за съвещания ", уточни той. 

Според него войната в Украйна ще докара до пренареждане на европейските елити, защото " тази решителна експанзия (бел. ред. на Русия) би трябвало да има съдбоносен отпор ", какъвто сега той не вижда.

" Един от водачите на нашия Съюз през вчерашния ден някъде беше направила изказване, че Путин е вманиачен. Дали е вманиачен или не е наша работа, само че всеки, който приказва това, търси индулгенция за своята колебливост и некадърност да вземе решение сега. Нашата работа е да организираме нашата непоклатимост, защото в действителност е цивилизационен конфликт ", акцентира Игнатов.

Това пренареждане съгласно него ще изведе на лидерските позиции по-решителни хора.

Добрата политкоректна изразителност би трябвало да бъде сменена с дейности, сподели още Игнатов и означи, че изказванието, че всички в Европейски Съюз приказваме в един глас не е напълно по този начин - " внезапно се оказва, че във връзка с глобите гласът към този момент не е един ".

" Вижте по какъв начин се опипва почвата. И Украйна е страна с европейски полезности, обаче не можем да я защитим. "

Той описа и за следствията от режима в Беларус върху част от студентите му, които идват оттова:

" Само в моя университет, който е дребен, сме приели над 30 учени, които изгубиха работата си по политически аргументи. Над 100 студенти се трансферират, защото приключват студентските им права по тази причина, че са взели участие в демонстрации или са се оказали на улицата в неуместно време на неуместно място. От моя университет има към този момент над 70 задържани студенти. Петима от тях са политически пандизчии приблизително по 18-20 години ".

На въпрос какво се случва с задържаните предишния май София Сапега - студентка от Европейския университет за филантропични науки във Вилнюс София Сапега - и приятелят ù - опозиционният публицист Роман Протасевич проф. Игнатов отговори, че са под домакински арест:

" Те са под домакински арест, само че дали са у дома с гривна, или са в специфични пространства, които се управляват от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) не знаем. Тя беше предходна на предварителна отбрана на дипломната работа. Връчихме дипломата ѝ виртуално на нейните родители. Тържествената церемонията приличаше повече на заравяне, защото те не знаят по кое време ще видят щерка си свободна. А тя беше задържана само поради това, че е другарка на Протасевич. Да не приказваме, че самолетът беше нелегално свален. Имаше пояснения за заплаха от терористична офанзива. Представете си, това може да се случи с всеки. Само поради другарство и другарство може да се получат едни 18-20 години. Тя чака присъда сега ", описа Сергей Игнатов.

Ректорът описа и за собствен студент от Беларус с майка японка, против който е било повдигнато обвиняване, когато е бил 6-годишно дете:

" Той е задържан от дълго време. Сега, като стане на 20 години, се чака да получи японско поданство и японското държавно управление да ходатайства да го освободят, защото него също го чака присъда от 20 години. Седем обвинявания са повдигнати, като първото от тях е когато е бил на шест години. Можете да си визиите по какъв начин със затворени очи се работи и по кое време се повдигат обвинявания. "

" Разказвам тези неща, с цел да звънне една камбанка в главите на нашите фенове и да схванат, че колкото и да се оплакваме, огромен е шансът на България, че е част от европейското семейство и от НАТО - уточни Игнатов. - Защото чета в обществените медии разнообразни отзиви, даже за това за какво поддържаме мигрантите сега от Украйна. Трябва твърдо да кажем " Не на войната ". Лошият мир е по-добър от положителната война, тъй като когато има мир, се случва това, което е обикновено в света. По време на мир децата погребват своите родители. По време на война е противоположното - бащите погребват синовете си. Затова всички разсъждения и веене на непознати флагове по нашите улици мисля, че са демонстрация на недоумение в най-малкия случай. "

Университетът му подкрепя посредством стипендии студентите и учените в риск от Беларус, като към този момент в схемата се включва и Беларус. Основният донор е Европейска комисия.

" Повечето страни, университети и научни центрове стартират да блокират краткотрайно плановете, които имат с Русия и Беларус. В очите на множеството жители на Европейския съюз Беларус също е страна агресор ", сподели проф. Игнатов.

Игнатов описа още, че в Литва имат по-малко мигранти, само че реакцията на протичащото се в Украйна е мъчителна:

" Литва и другите Балтийски републики бяха част преди време от Съветския съюз, също така Литва граничи с Руската Федерация. Те са осведомени с изявления на разнообразни видни представители на Руската федерация, които споделят, че не могат да си показват съветския мир без Украйна и естествено не могат да си показват Русия без Балтика. Така че тук има едно вътрешно напрежение. Доколкото знам, териториалната защита е не мобилизирана, само че хората, които са на доклад, постоянно се срещат на подготовка или някакви тренировки организират ".

По думите му в магазините в Литва към този момент има недостиг на някакви артикули като сол, олио, даже овесена каша, на която по-големият импорт очевидно е от Украйна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР