Пред Българската национална телевизия Караиванова посочи, че е била повикана

...
Пред Българската национална телевизия Караиванова посочи, че е била повикана
Коментари Харесай

Бившата шефката на филмовия център няма обяснение за отстраняването си

Пред Българската национална телевизия Караиванова уточни, че е била извикана на диалог във ведомството, а като причините към освобождението й са били посочени “административни неизправности”. Жана Караиванова съобщи, че си потегля от директорския пост в Националния кино център с удовлетворението, че е оставила признат Закон за филмовата промишленост, който подсигурява 25 милиона лв. за българското кино и финансови тласъци за вложителите в бранша.

По думите й това подрежда България преди всичко по финансиране на филмовата промишленост в Югоизточна Европа.

Въпросният Закон за филмовата промишленост обаче провокира голям скандал в киносредите. Някои даже го дефинират като опит културата да бъде раздрана от вътрешни разпри и да бъде следена. Промените в закона са следващите, а в този момент всички са скарани. Най-общо три съставния елемент има в закона, които обаче не са свързани в обща идея за българско кино и просвета. Освен това има глава във въпросния закон, основана по този начин, че да обслужва една съответна компания - " Бояна филм ". Проблем е и подпомагането на телевизионни сериали, " снимани по кинематографичен прийом ".

" Актуалното разискване е още по-важно, тъй като самият Закон за изменение и допълнение на ЗФИ беше разработван и признат с поредност нарушавания на процедурите и откровени закононарушения по отношение на здравия разсъдък и българското кино. Държа да ви уведомя, че огромна част от нашата кино общественост одобри с надълбоко отчаяние безмълвния отвод на президента Румен Радев да се възползва от правото си на несъгласие по избрани искрено лобистки текстове в този към този момент признат, въпреки и към момента недействащ закон ", написа в писмо до културния министър Велислав Минеков филмовият специалист доцент Александър Донев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР