Преброяването на населението на България ще започне на 7 септември

...
Преброяването на населението на България ще започне на 7 септември
Коментари Харесай

НСИ: Смъртността в България нараства забележимо

Преброяването на популацията на България ще стартира на 7 септември и ще продължи към месец. Новото броене би трябвало ще нова база на пресмятане на популацията в страната.
"В първата си част то ще бъде напълно електронно – за тези, които желаят да се самопреброят и това може би ще са към 60% от хората, а във втората половина на този интервал ще бъдат посетени от преброител ". Това съобщи ръководителят на Националния статистически институт Сергей Цветарски в ефира на Българска национална телевизия.
Пандемията сподели доста неприятни обстоятелства, които са свързани освен със системата на опазването на здравето, само че и за здравното положение на хората, разяснява още шефът на Национален статистически институт.
"България няма толкоз доста като брой инфектирани лица спрямо други страни от същия мащаб на популацията, само че смъртността бележи едни върхове. Без да приказваме за ясно и тъкмо ограничение на гибел заради ковид - общото повишаване на смъртността е извънредно видимо ", сподели Цветарски. Само за предходната година надхвърлянето на естественото равнище на смъртност е към 16 хиляди души. Не единствено за умряли от ковид, а всевъзможни други аргументи. Но действително това нарастване се дължи на затруднения, които се получават от ковид.
Според Цветарски демографските процеси са инертни и посочи, че те се образуват десетилетия обратно. Няма по какъв начин да се чака да се трансформират за един ден или година. За предходната година популацията на страната е 6 916 548 души.
"Това е изчислено население, защото изчисляваме всяка година на база на предходното броене, добавяйки родени, умряли и чистия баланс от миграцията. Последното броене беше 2011 година Това са 10 години разлика. В тези години могат да настъпят неточности, които не са уловени от статистиката – най-много от миграцията. Но следва тази година да проведем новото броене, което да даде нова база за пресмятане на популацията. И това число 6 916 548 души е относително условно ", акцентира шефът на Националния статистически институт.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР