Празнуваме с благодарни към Бога сърца и тази година светлия

...
Празнуваме с благодарни към Бога сърца и тази година светлия
Коментари Харесай

Дядо Николай: Да не гледаме само короната, а и корените

Празнуваме с признателни към Бога сърца и тази година светлия празник на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Чуден празник – празник, който въображаемо ни връща обратно в историята на нашия народ. Празник, който ни оказва помощ да осмислим едно доста значимо нещо – че не сме дърво без корен.

Ако България и нашият народ съставляват, нагледно казано, многовековно дърво, корените на това дърво в плодородната почна на душата и сърцето на нашия народ посадиха светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Ако дървото не е рухнало, то е тъй като корените го удържат. И ние имаме заветен дълг не да се вглеждаме в клоните единствено и в хубостта на короната, а да поглеждаме и към корените му – да не се случи без стихия и вихър това дърво да рухне, в случай че се отдели от корена си.

Този ден умно църквата е определила за признателност към Бога – по тази причина, че Бог снизходи към нашия народ преди 1100 година, та в душата и сърцето му изгря светлината на незалязващото слънце на правдата на Господ Иисус Христо. И тая светлина е оная, за която е казано в Светото Евангелие: „ Светлината и в мрака свети и мракът я не обзе ”.

На този ден възнасяме хвала и признателност към Бога, че не позволи нашият народ да живее в мрака и смъртната сянка на незнанието, а го подари със светлината на безконечния живот.

С признателност към Божия промисъл и поклонение пред равноапостолния героизъм на светите български и славянски първоучители Кирил и Методий възкликваме: „ Слава тебе, Боже, покровител наш вовеки! ”

Отечески и вседушевно приветствам всички неуморни труженици на духа, ония неуморни сеячи върху плодородната почва на душата на нашия народ – духовници, пастири, учители, които сеят семената на безконечния живот със съзнанието, че което посеем, това и ще пожънем.

Дерзайте, труженици на духа, на науката, на знанието, на вярата, на добродетелта! Бъдете усърдни сеячи на семената на словото и се радвайте на положителния плод на духа!Честит и блажен празник! Чрез вашия неотклонен труд – на всички учители и преподаватели, да пребъде благословено вовеки непреходното дело на светите равноапостолни братя Кирил и Методий!

А те, бидейки настойници на Европа, да бдят, имайки безстрашие пред Бога, да молят благополучие, мир, здраве и душевно избавление за всички.

На многая и благая лета!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР