Празникът за връщането на светите и чудотворни мощи на свети

...
Празникът за връщането на светите и чудотворни мощи на свети
Коментари Харесай

Празникът за връщането на светите мощи на св. Иван Рилски се отбелязва днес в Рилския манастир


Празникът за връщането на светите и чудотворни мощи на свети преп. Йоан Рилски в Рилската света обител се отбелязва тържествено през днешния ден в най-големия манастир у нас.
Празникът стартира нощес с всенощно бдение, предстоявано от Неврокопския митрополит Серафим. В него молитвено се включиха доста православни християни. Бдението продължи до ранните часове на 1 юли.
Днес сутринта в централния храм на манастира стартира тържествена литургия, водена от Видинския митрополит Даниил в съслужение с игумена на Рилския манастир - Адрианополския свещеник Евлогий, и Брегалнишкия митрополит Иларион от православната черква в Република Северна Македония. В богослужението за празника взе участие и хор от Румъния.
Не би трябвало да позволим на никого да ни разделя, би трябвало да се стремим към единството, показвайки обич едни към други, тъй като сме христови възпитаници. Нужно е да живеем в обич и смирение, и изпълнявайки Божиите заповеди, както и повелите на св. Иван Рилски. Това сподели през днешния ден в словото си в Рилския манастир Брегалнишкият митрополит Иларион от православната черква в Република Северна Македония, който служи в деня на връщането на мощите на Св. Иван Рилски в Светата рилска обител, дружно със Видинския митрополит Даниил и с игумена на Рилския манастир - Адрианополския свещеник Евлогий.
„ Ако няма обич всичко е напразно. Трябва дружно да носим кръста на вечността и спасението, и в случай че сме сплотени дружно, тогава и злото няма да има мощ над нас “, сподели още Брегалнишкият митрополит Иларион. Той благодари за братската обич, откровените молби и молебствия на всички, присъстващи през днешния ден на службата, които дружно се помолиха на единствения Господ.
„ Благодарен съм, че служихме през днешния ден дружно, причестихме се дружно и показахме, че изпълняваме повелите на Бога, който споделя: „ Обичайте се и по това ще ви познаят, че сте мои възпитаници “, сподели Брегалнишкият митрополит.
Той съобщи поздравите на архиепископ Стефан от Светия Синод на православната черква в Република Северна Македония и на боголюбивия македонски народ и уточни, че всеки постоянно е добре пристигнал в църквата там. 
„ Всеки, който има самообладание, поканяние и обич към Бог, ще преодолее всяко зло, сподели още той, като прикани: „ Всички да се прегънем и да се живеем дружно, да преодолеем всички изкушения и да не се плашим от нищо, тъй като историята на църквата демонстрира, че е имало и гонения, и премеждия, само че въпреки всичко църквата остава до края на света. 
„ Всеки път, когато сме събрани на молитва за възхвала на нашия небесен настойник св. Иван Рилски, душите ни се изпълват с доста наслада, тъй като службите са в чест на светеца, на настойника на България и ние усещаме неговото благословение. Радостта ни е огромна, когато се събираме ", сподели игуменът на Рилския манастир Адрианополският свещеник Евлогий. 
Той добави, че за жалост няколко десетки години македонската православна черква не е била в единството на останалите православни църкви, по редица съображения, само че уточни, че „ Бог е милосърден, толерантен и дава на тези, които имат вяра в него и му се оповават, това, от което се нуждаят ". 
„ Радостта през днешния ден е двойна, с наличието на Брегалнишкият митрополит, по тази причина, че отслужихме дружно света божествена литургия “, сподели свещеник Евлогий. 
„ Отново паметта на св. Иван Рилски ни събра в обителта, която той основа и за чието съграждане, запазване, развиване и благолепие до ден сегашен се грижи. Събрали сме се да се зарадваме, както преди 554 години се зарадваха братята на светата обител, че техният и наш отец благоволи да се завърне в Светата обител, да бъде същинско нейно благосъстояние ", сподели Видинския митрополит Даниил.
„ Днешният празник за връщане на мощите доста показателно ни приказва за грижата, която св. Иван Рилски има за всички нас. В своя завет той ненапразно поръчва и бащински завещава като наставлява монасите от светата обител да пазят светата православна религия, да се пазят от пристрастеностите “. Митрополит Даниил се обърна към „ мощните на  деня “ с молба да не разпореждат очаквания на краткотрайни неща, да пазят единството между тях, да се пазят от тези, които създават разединение и раздори и да се грижат за православния народ.
Той се обърна към всички да се държим крепко за думите и завета на св. Иван Рилски, тъй като няма друга вяра за народа ни с изключение на единението в светата православна религия. „ Колкото повече се отдалечава човечеството от вярата, толкоз повече се умножават скръбта, компликациите и перипетиите “, сподели митрополит Даниил. На присъстващите в храма той пожела да водят децата си постоянно в манастира и да им описват за делата на св. Иван Рилски, с цел да имат те „ вярата към бога и индивидите “.
Св. Иван Рилски в България се уважава като небесен покровител и настойник на българския народ. 
Десетки миряни извършиха манастира през днешния ден, а потокът продължава през целия ден. " Днес е един от огромните празници на Рилския вълшебник. Светите му мощи притеглят и българи, и чужденци, с цел да ни подари с смирение, примирение и духовно съвършенство, и всеки от нас да получи духовна поддръжка и това, за което е пристигнал да се помоли ", описаха пред Българска телеграфна агенция монаси. Поклонническо пътешестване до Рилския манастир провежда през днешния ден и Архиерейското наместничество в Кюстендил..
Паметта за връщането на свещените мощи на Рилския пустинножител свети Иван в неговата света обител се отбелязва тържествено всяка година на 1 юли. След епохи на пътешествие в Средец, в Унгария и в остарялата българска столица Търново нетленните, непокътнати напълно телесни остатъци на светеца са върнати на мястото им в Рилския манастир на 30 юни 1469 година На идващия ден - 1 юли, преди 554 година в храма на манастира е отслужена първата литургия в наличието и на мощите. 
Денят 1 юли се отбелязва като трети празник на Рилския светец. Останалите два негови празника са на 18 август (денят на гибелта на светеца) и 19 октомври (пренасянето на мощите в Средец). 
За пета година ще се състои поклонническият пешеходен поход „ Светият път “ – преместване мощите на Св. Иван Рилски Чудотворец от Търново до Рилския манастир.
Българска телеграфна агенция
   >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР