Празнично атракционно пътуване с ретро подвижен състав, воден от парен

...
Празнично атракционно пътуване с ретро подвижен състав, воден от парен
Коментари Харесай

Атракционно пътуване с парен локомотив за Деня на независимостта на България

Празнично атракционно пътешестване с ретро преносим състав, воден от парен локомотив , провежда БДЖ мотив 22-ри септември - Денят на независимостта на България. Маршрутът на специфичното пътешестване ще е София - Черепиш - София, а композицията ще се състои от шест вагона. Атракционният трен ще отпътува от Централна гара София в 09:10 ч. По време на престоя си при крайната спирка туристите могат да посетят Черепишкия манастир „ Успение Богородично ”, както и да прегледат музейната част в комплекса.
В противоположното направление композицията с ретро локомотива №01.23 ще потегли от гара Черепиш в 14:15 ч. Цената на билета за този трен ще бъде 29,50 лв., оповестяват от сдружението, като показват, че тя е за пътешестване в двете направления с включени непокътнати места. Децата до 7-годишна възраст ще могат да се включат в атракцията гратис, само че без да употребяват настрана седящо място. При закупуване на билети е нужен документ, удостоверяващ възрастта на дребните пътуващи по линията с парния локомотив.
Националният железопътен транспортьор напомни, че децата на възраст до 10 година наложително би трябвало да пътуват с компаньон. Продажбата за пътешестване с атракционния трен към този момент започва. Билети могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. Парният локомотив от серия 01.23 е създаден в швейцарска локомотивна фабрика през 1935 година и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. През 1979 година този тип е избран за музеен и става един от експонатите от музейната сбирка „ Железопътно завещание ”.
По мотив 100-годишнината на ЖП тракция и хранилище София през 1988 година, №01.23 е възобновен като настоящ музеен локомотив на БДЖ. На 20.09.1989 година той обслужва влака „ Ориент експрес ” при прекосяването му през България. През 2003 година локомотивът е възобновен още веднъж за придвижване и към сегашния миг се употребява за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и за участия във кино продукции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР