Празничен сладкиш от испанската кухня, с който денят става още

...
Празничен сладкиш от испанската кухня, с който денят става още
Коментари Харесай

Испански сладкиш Роскон де Рейес

Празничен сладкиш от испанската кухня, с който денят става още по-специален

Необходими Продукти

За тестото


● прясно мляко - 350 мл топло
● захар - 180 г
● квас - 10 г суха
● яйца - 2 бр.
● краве масло - 80 г меко
● портокали - 1 бр. кората, настъргана
● лимони - 1 бр. кората, настъргана
● вода - 3 с.л. от портокалов цвят /agua de аzahar/
● сол - щипка
● брашно - 650 г
● жълтъци - 1 бр. за намазване
● олио - за намазване
● захар - за поръсване
● захаросани плодове - за поръсване /портокал и киви/
● ядки - за поръсване
● сметана - за намазване /шоколад или яйчен крем/

за сиропа


● захар - 150 г
● вода - 150 мл

Начин на подготвяне

На 6-ти януари испанците честват идването на тримата крале (влъхви), които първи отиват при родения Исус, с цел да го дарят с блага и припознаят в него Бога. С празничен церемониал, наименуван Cabalgata de los Reyes Magos, със светлини, огряващи улиците, със подиуми от раждането на Исус, с тържествено шествие и музика се огласяват улиците на цяла Испания.

Кралете яздят коне или са качени на големи платформи, мятайки лакомства на децата по улиците. На този ден всички деца получават дарове и на всяка испанска софра участва обичайният сладкиш, отдаден на влъхвите - Роскон де Рейес, който безусловно се продава на всеки ъгъл, прилича нашия козунак. В сладкиша на испанците се слагат и шансове. Това са дребни фигурки на кралете и фасул за наслада на децата.

А, ето и по какъв начин се подготвя сладкишът Роскон де Рейес:

Разтваряте маята в 150 мл мляко, като добавяте 1 с.л. захар и 4 с.л. брашно да се задейства. Смесвате останалото мляко, разрушените яйца, рендосаните кори, 2-3 с.л. вода от портокалов цвят и щипка сол.

Правите кладенче в брашното, изсипвате маята, смесените артикули и добавяте мекото масло. Месите меко, нелепнещо тесто и го покривате със стреч фолио да шупва, до момента в който утрои размера си.

Натискате го леко с пръсти, единствено да изкарате въздуха му и го поставяте в тавата на фурната върху хартия за печене. В средата му вършиме дупка с пръст и разтегляте тестото, до момента в който се получи огромен геврек. Покривате го и го оставяте още 30 мин. да се отпусне тестото.

Намазвате го с разрушен жълтък с малко олио и от горната страна подреждате захаросани плодове, ядки и мокра захар. Печете 35 мин. в авансово загрята фурна на 180 градуса.

След като се охлади, го разрязвате на две елементи хоризонтално и го намазвате с разрушена сладкарска сметана, крем шоколад или яйчен крем.

Захаросаните портокал и киви се подготвят като ги нарязвате на тънки филийки и ги поставяте във врящ сироп от 150 мл вода и 150 г захар. Варите ги без безредие, до момента в който поемат всичкият сироп. Изсипвате ги в гевгир да се отцедят и ги поставяте върху хартия за печене да се охладят.

Поднесете испанския сладкиш Роскон де Рейес с плодове и пудра захар.

Инфо: Sashka Dimitrova - Кулинарна мрежа

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР