Правозащитни организации и западни страни, водени от САЩ, Великобритания и

...
Правозащитни организации и западни страни, водени от САЩ, Великобритания и
Коментари Харесай

Западни страни и правозащитни организации обвиниха Китай в престъпления срещу уйгурите

Правозащитни организации и западни страни, водени от Съединени американски щати, Англия и Германия, упрекнаха на виртуална среща Китай в всеобщи закононарушения против уйгурското малцинство и желаеха безконтролен достъп за специалистите на Организация на обединените нации, съобщи Асошиейтед прес.

Пекин разкритикува вчерашната видеоконференция със 152 участници, в това число 51 страни, като " политически стимулирана " и основаваща се на " неистини ".

Миналата седмица китайската задача в Организация на обединените нации изпрати ноти до доста от 193-те страни членки на международната организация с апел да не вземат участие в " антикитайското събитие ". Постоянният представител на Китай в Организация на обединените нации Чжан Цзюн изпрати до 15-те западни съорганизатори на видеоконференцията текстови известия, в които изрази слисване от тяхната поддръжка за срещата и ги подкани да " премислят " и да я отдръпват. В противоположен случай, предизвести той, това " ще навреди на нашите връзки и съдействие ".

На срещата непрекъснатият представител на Англия в Организация на обединените нации Барбара Удуърд дефинира обстановката в китайския Синцзян-Уйгурски самостоятелен район като " една от най-тежките рецесии на човешките права на нашето време ". " Доказателства, получени от възходящ брой достоверни източници, в това число сателитни фотоси, свидетелствата на очевидци и обществено налични документи на китайското държавно управление провокират сериозна угриженост ", акцентира тя.

Тези данни приказват за " стратегия за репресии против съответни етнически групи ", акцентира Удуърд, която по-рано е била дипломат на Англия в Китай. Тя означи, че в Синцзян религиозните прояви са били криминализирани, а против уйгурския език и просвета се организира систематична и огромна дискриминация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР