Правозащитни групи осъждат ареста на френски журналист заради отбранителни репортажи

...
Френска репортерка беше арестувана и домът й беше претърсен във
Коментари Харесай

Френска репортерка беше арестувана и домът й беше претърсен във връзка с репортаж от преди две години на онлайн медия Disclose, според която френското разузнаване е злоупотребено от Египет, outlet и адвокатът на репортера каза.

Правозащитни групи осъдиха ареста във вторник на журналистката Ариан Лаврийо, която е автор на доклада, в който се казва, че френското разузнаване е било злоупотребено от Египет за насочване към контрабандисти на либийската граница и убиване на цивилни. Публикацията му накара министъра на въоръжените сили на Франция да призове за разследване.

Продължете да четете

списък от 3 елементаApple да актуализира iPhone 12 във Франция след опасения относно радиациятаВеликобритания, Франция, Германия ще поддържат балистични, ядрени санкции срещу ИранМакрон посещава Бангладеш, за да „консолидира“ индо-тихоокеанския тласък на Франциякрай на списъка

Адвокатът на Lavrilleux, Виржини Марке, каза, че клиентът й е бил разпитван от съдия и полицаи от френската разузнавателна служба DGSI като част от разследване за компрометиране на националната сигурност.

„Това е доста необичайна процедура“, каза Марке пред Ройтерс. „Повишава се една степен, когато става дума за принудителни мерки срещу журналисти.“

DGSI не отговори веднага на искане на Reuters за коментар.

Разследващият уебсайт Disclose публикува поредица от статии през ноември 2021 г. въз основа на стотици секретни документи.

В него се казва, че те показват как информация от операция на френското контраразузнаване в Египет, с кодово име „Sirli“, е била използвана от египетската държава за „кампания на произволни убийства“ срещу контрабандисти, действащи по либийската граница.

Във вторник Disclose обяви ареста на Lavrilleux в X, известен преди като Twitter.

Той осъди „неприемлива атака срещу поверителността на източниците“ и каза, че докладите му „разчитат на няколкостотин строго секретни документа, за да разкрият кампания от произволни екзекуции“, организирана от египетския лидер Абдел Фатах ас-Сиси „със съучастие на френската държава.”

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР