Правозащитни групи и най-високопоставеният пратеник по въпросите на правосъдието на

...
Правозащитни групи и най-високопоставеният пратеник по въпросите на правосъдието на
Коментари Харесай

Среща между представителка на ООН и рускиня разгневи правозащитни групи

Правозащитни групи и най-високопоставеният делегат по въпросите на правораздаването на Съединени американски щати разкритикуваха през вчерашния ден среща сред високопоставена служителка на Организация на обединените нации, отговаряща за правата на децата, и съветския омбудсман за правата на детето, търсен Международния углавен съд за военни закононарушения, предава Българска телеграфна агенция.

През март МНС издаде заповед за арест на Мария Лвова-Белова по обвинявания в депортиране на стотици украински деца в Русия, класифицирано като военно закононарушение.

В петък Лвова-Белова написа на уеб страницата си, че е провела работна среща с Вирджиния Гамба – специфичният представител на генералния секретар на Организация на обединените нации по въпросите на децата и въоръжените спорове, и двете са разискали отбраната на децата по време на спор.

„ Разговорът се оказа конструктивен и откровен – без политика ", е написала Лвова-Белова. " В края на краищата ние сме обединени от възприятие за персонална отговорност за живота и безопасността на децата. "

Правозащитни групи, отстояващи правата на децата, и върховен чиновник на Съединени американски щати по въпросите на световното правораздаване осъдиха провеждането на срещата.

„ Украинските жертви заслужават да видят Лвова-Белова зад решетките в Хага, а не на среща с високопоставени чиновници на Организация на обединените нации “, сподели Балкис Джара, заместник- шеф в интернационалната правосъдна стратегия в Неправителствени организации „ Хюман райтс уоч “.

В качеството си на почитан чиновник Гамба би трябвало да заобикаля контакт с лица, обект на заповеди на МНС, а  „ мястото на Лвова-Белова е единствено едно – на подсъдимата пейка в МНС ", сподели Джара.

Посланикът на Съединени американски щати за световното правораздаване Бет ван Шаак написа в обществените медии в петък вечерта, че такава среща провокира  „ дълбока угриженост “.

В четвъртък заместник-говорителят на Организация на обединените нации Фархан Хак заяви, че Гамба възнамерявала да посети Москва, с цел да разиска осъществяването на " резолюции на Съвета за сигурност и Общото заседание. "

Миналия месец Лвова-Белова се включи по видеовръзка в свикана от Русия в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк неофициална среща на членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отдадена на Украйна.

Съединените щати, Англия, Албания и Малта напуснаха по време на изявлението й.

Англия и Съединени американски щати също така бяха блокирали излъчването на срещата онлайн.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР