Правото на отпуск е основно конституционно право. Това каза на

...
Правото на отпуск е основно конституционно право. Това каза на
Коментари Харесай

КНСБ алармира за опит за отнемане на право на отпуск

Правото на отпуск е главно конституционно право. Това сподели на конференция вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов във връзка желанието на държавното управление, да изпрати позиция до Съда на Европейския съюз, че не би трябвало да се възвръща правото на отпуск при непозволено уволняване, съобщи кореспондент на Novini.bg

Чрез това деяние пази ли държавното управление правото на труд, стои ли на конституционни позиции? Как едно такова деяние ще се посрещне от служащите и чиновниците? Правото на отпуск се базира на трудов стаж. Щом имаш трудов стаж, имаш право на отпуск, акцентира Христов.

В Кодекса на труда има текст, който категорично дефинира няколко хипотези, при които времето, през което не е работено, се признава за трудов стаж. В концепцията на тази структура на Кодекса на труда стои преди всичко желанието изцяло да се защитят правата на служащия и той да бъде изцяло овъзмезден. Ако си уволнен незаконосъобразно, този който те е уволнил, ще понесе всички правни последици. С това решение се слага под подозрение и структурата за осигурителния стаж. Решението не е съобразено със социално-партньорските ни връзки, в същността си то не е вярно, съобщи синдикалистът.

Искаме държавното управление да не изпраща позицията си до Съда на Европейския съюз, до момента в който не обсъдим въпроса в Националния съвет за тристранно съдействие. Ако няма смисъл да го обсъждаме, да ни изпратят всички документи, да вземем документално мнение, паралелно до позицията на държавното управление да стои позицията на обществените сътрудници. Въпросът не е незначителен, тъй като той за следващ път демонстрира отношение към правата на служащите и чиновници. По този метод се постила отношение към отпуска на майките. Да се приглася на тези, чиито егоистични ползи диктуват ограничение на обществените права, е най-малкото несвоевременно, уточни Чавдар Христов.

Не изключваме да има и подмолни диалози. Знаем по какъв начин стоят нещата в политиката. Бием паника и желаеме да се разиска въпроса и нашето мнение да се причисли към това на държавното управление, без значение какво ще каже бизнесът. Ако допуснем злото в този момент да се качи на миндера, след това ще се качи и по-нагоре, сподели още вицепрезидентът на КНСБ.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР