Правото на детето на здраве стои над правото на майката

...
Правото на детето на здраве стои над правото на майката
Коментари Харесай

Д-р Кунчев: Правото на здраве на детето стои над правото на майката на избор


Правото на детето на здраве стои над правото на майката на избор – това решение на Върховния съд на Словения цитира през днешния ден в Русе основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев, който имаше среша с лекари, медицински експерти, родители и неправителствени организации на тематика „ Повишаване информираността измежду обществото по отношение на значимостта на имунизациите “, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Българският имунизационен календар е наложителен и отводът на майката и родителите да вършат имунизации не може да докара до правни последствия, съобщи доктор Кунчев. „ Детето би трябвало да бъде ваксинирано. Последното нещо, което ние желаеме, е това да става по принудителен метод, с насилствени ограничения, с писане на актове, с заплащане на санкции, със съдилища, само че в случай че се наложи, ще го създадем. Аз разбирам, че когато става въпрос за личното ти дете, ти имаш право на глас и би трябвало да си осведомен с всичко, което те интересува, само че в същото време не би следвало да лишаваш детето от тази отбрана, тъй като нямаш задоволително информация или имаш неточна, взета от конгреси в интернет “, разяснява доктор Кунчев.

Той очерта две проблематични групи, при които е мъчно да се извърши имунизационният календар. „ Едната обичайно е ромската общественост, където огромна част родители не са здравно обезпечени, надлежно не са избрали персонален доктор на детето си. Много преносимо население, огромна част от тези хора отиват да работят в чужбина и когато бъдат потърсени децата, не можем да ги намерим “, изясни доктор Кунчев. Втората група са интензивно отказващи имунизация майки в по-големите градове, които са под въздействие на проведени антиваксинални придвижвания. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР