Правоспособността за управление на моторно превозно средство /МПС/ не се

...
Правоспособността за управление на моторно превозно средство /МПС/ не се
Коментари Харесай

Обжалвайте, ако са свалили номерата на колата ви заради изтекла книжка!

Правоспособността за ръководство на моторно транспортно средство /МПС/ не се лишава с приключването на валидността на свидетелството за ръководство на МПС. Така наречената "книжка " е документ, който удостоверява добитата дееспособност за ръководство на МПС. Но след приключването на периода му на годност правоспособността не се лишава, а следва в периодите по Закона за българските документи за идентичност лидерът да изиска издаването на ново удостоверение. 
Това сподели състав на Русенския административен съд в решението си от 20 юни т.г. по дело 141/2017 година, с което лидер на автомобил е обжалвал насилственото събаряне на регистрационните табели на колата си точно на това съображение - че свидетелството му за правоуправление е било с изминал период за годност.
Новата мярка за предварителна защита в Закона за придвижване по пътищата - преустановяване регистрацията на колите, ръководени от подпити или неправоспособни водачи за период от 6 месеца до 1 година, бе въведена за да се ограничи опцията рискови водачи да подлагат на риск освен личния си живот, само че и тези на всички останали участници в придвижването.

Полицията обаче одобри, че може да смъква табелите и при изминал период на свидетелствата за правоуправление. И взе всеобщо да постанова тази насилствена административна мярка и на такива водачи - приравнявайки ги на неправоспособни.

На всичкото от горната страна и съдилищата в страната изпаднаха в несъгласие по въпроса. Факт е, че в разнообразни правосъдни региони съставите преценят изтеклия период на свидетелството по друг метод - част от тях отхвърлят жалбите на глобените притежатели на МПС, а други - анулират заповедите за смъкването на табелите им. В РАС-Русе обаче явно мнението е ясно: дееспособност се придобива при избрани условия и не се губи автоматизирано с приключването на периода на документа за нея.

"За да е съставомерно действието по чл.150 от ЗДвП, лидерът на МПС следва да е недееспособен - в никакъв случай да не е придобивал дееспособност за съответната категория МПС или да е изгубил правоспособността си - да не дава отговор на изискванията за придобиване на дееспособност или да му е отнета по административен или правосъден ред. Целта на законодателната смяна, осъществена с новоприетата наредба на чл.171, т.2а от ЗДвП, е не налагане на ПАМ на разположение, което е с невалидно СУМПС заради пропускане на периода за издаване на ново такова, тъй като тогава и текстът на нормата щеше да звучи по същия метод, а налагане на ПАМ на притежател, който ръководи моторно транспортно средство, без да има съответното удостоверение за ръководство ", споделя съдът.

Освен това излиза наяве и друго: че всички заповеди за налагане на тези насилствени ограничения, издадени в интервала януари-юни 2017 година, могат да бъдат атакувани и на друго съображение: незначителност заради липса на подготвеност на органа, който ги е издал. По делото, за което става дума, е открито, че заповедта на шефа на ОД на Министерство на вътрешните работи, с която той е оправомощил избрани длъжностни лица, в това число началника на бранш "Пътна полиция " в Русе, да ползват тези насилствени ограничения, е издадена с дата 06.06.2017 година. 

А измененията в закона влязоха и в действие още в края на януари, от този момент и тече всеобщото "смъкване на табели " по новите текстове в ЗДвП. Точно затова в тази ситуация заповедта за преустановяване на регистрацията на автомобила /издадена през април 2017 г./, е оповестена за оскъдна - като издадена при липса на материална подготвеност на органа. Решението на Русенския административен съд въпреки всичко не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Върховен административен съд.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР