Православни християнски духовници казват, че ще останат в исторически манастир

...
Православни християнски духовници казват, че ще останат в исторически манастир
Коментари Харесай

Духовници отказват да напуснат Почаевската лавра в Киев

Православни християнски духовници споделят, че ще останат в исторически манастир в украинската столица Киев , макар плануваното подредено от държавното управление изселване на стотици свещеници, монаси и студенти .

Почаевската лавра е седалище на Украинската православна черква , която с е отдели от Московската патриаршия след нашествието на Русия предходната година.

Но украинските управляващи подозират, че някои от висшите духовници са поддържали връзки с църквата в Москва , което те отхвърлят.

На УПЦ е подредено да напусне обекта до края на деня в сряда.

Украинското държавно управление, което има големия манастир от 11-ти век с аспект към река Днепър, споделя, че решението е взето, откакто комисия е разкрила голям брой нарушавания на контракта за наем на комплекса , обект на международното завещание на ЮНЕСКО.

Митрополит Климент, началник на пресцентъра на УПЦ, сподели, че няма " никакви правни учредения " за изгонването, оповестено по-рано този месец.

" Ако държавното управление ни принуждава да го вършим нелегално, това се назовава тоталитаризъм ", сподели той пред БиБиСи. " Нямаме потребност от такава страна или държавно управление. Имаме конституция и закони. Други способи не одобряваме. "

Въпросът е и мощно политически . Украинските управляващи упрекват някои членове на УПЦ в загадка поддръжка на Москва във войната , макар че някои водачи осъдиха съветската инвазия.

Миналата година службата за сигурност на Украйна извърши акция в лаврата и други здания, принадлежащи на УПЦ и десетки духовници бяха задържани по обвинявания в държавна измяна и съдействие с Русия. УПЦ обаче споделя, че няма доказателства в поддръжка на обвиняванията.

Миналата година беше формирано наказателно следствие, откакто се появи видеоклип с проповеди на проруска агитация , отнасяща се до пробуждането на Майка Русия, до момента в който ръководителят на епархия в региона на Виница в Централна Украйна беше упрекнат в подготовка на листовки подкрепящи нашествието.

В сряда сутринта стотици богомолци се събраха пред комплекса под лек снеговалеж, с цел да участват на литургия. Както и през последните дни служители на реда правиха огледи на коли, които влизат и излизат от обекта, само че ситуацията остава спокойна.

Действията разкриха разделения измежду украинската православна общественост . През последните години мнозина се причислиха към самостоятелната Православна черква на Украйна (ПЦУ), която получи самостоятелност през 2019 година, до момента в който милиони към момента следват УПЦ, която се отдели от Москва предишния май след епохи под неин надзор.

Любов Банк, 60-годишна певица в хор от централния град Полтава, сподели, че е демонстрирала в лаврата в продължение на три дни и назова решението за изпъждане на жителите на манастира " политическо решение ". " Те (правителството) не съблюдават конституцията ", сподели тя. " Монасите са същински ангели. Не желая управляващите да вършат това. "

Не е ясно какво ще се случи, в случай че УПЦ не напусне комплекс а, само че украинският министър на културата Александър Ткаченко сподели, че управляващите няма да употребяват мощ, с цел да изгонят монасите .

Руската православна черква повтори риториката на Кремъл в оправдаването на войната в Украйна . Нейният глава, патриарх Кирил, загатна в проповеди, че войната на Русия е обективна за бъдещето на християнството и не съумя да осъди недвусмислено убийството на почтени хора в Украйна .
 Русия заплаши Украйна с трагични последствия на религиозната ѝ война
Русия заплаши Украйна с трагични последствия на религиозната ѝ война

Москва разкритикува проектите на Киев да изгони духовници от Свето-Успенската Почаевска лавра
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР