Православната църква почита Света великомъченица Екатерина на 24 ноември.Според преданието

...
Православната църква почита Света великомъченица Екатерина на 24 ноември.Според преданието
Коментари Харесай

Почитаме Света Екатерина

Православната черква уважава Света великомъченица Екатерина на 24 ноември.

Според преданието Екатерина била щерка на Конт, шеф на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава ослепително обучение, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тя декларира на родителите си, че ще стъпи в брак с оня, който я превъзхожда по популярност, благосъстояние, хубост и мъдрост. Младежи от доста богати фамилии кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, само че никой не бил утвърден. Майката на Екатерина, скрито изповядвала християнството, я изпраща при един аскет, който я посвещава във вярата.

Преданието споделя по какъв начин Екатерина се е срещнала с тогавашния император (вероятно Максимиан, Максимин II, или Максенций). Тя се е пробвала да го убеди, че прави неточност като преследва християните. Екатерина съумява да притегли към християнската религия дамата на императора и доста мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, след това убити и оповестени за мъченици. Императорът заповядва да я вкарат в пандиза, където тя вкарва в християнството всички, които я посещават. Поради това е наказана на гибел посредством разтягане на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го допира, палачите не могат да я екзекутират по този метод и я обезглавяват през 305 година.

В преданието се споделя по какъв начин ангели отнасят тялото ѝ в планината Синай, където през VI век византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава вместилище на скъпи творби на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.

Главен знак на света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като " колелото на Екатерина ".

В обичайна българска национална просвета денят на Света Екатерина (познат като " Света Катерина ", 24 ноември) се уважава най-много в Южна България. В Пловдивския край се има вяра, че тя защищава децата от заболявания, най-много от шарка. В този район майките, които имат дребни деца, рано заран омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива " за Баба Шарка ".

В Родопската област (Средни Родопи) светицата се уважава срещу тежки заболявания и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, тъй като се има вяра, че в случай че се порежат, раната няма да зарасне.

В Странджанския край, Източна Тракия и измежду преселниците от Беломорието на деня на Света Катерина се чествал срещу мишки (т. нар. Миши празници). Там дамите също не работят, не пипат остри и режещи предмети, замазват огнището с тиня и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), с цел да " замажат и затворят очите " на мишките.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР