Православната църква почита днес църковния празник Покров на Пресвета Богородица.

...
Православната църква почита днес църковния празник Покров на Пресвета Богородица.
Коментари Харесай

Днес е голям празник за православните християни

Православната черква уважава през днешния ден църковния празник Покров на Пресвета Богородица. В множеството славянски езици думата " покров " значи както " було “, по този начин и " отбрана ".

Празникът е зародил, с цел да се уважи явяването на Божията Майка в Константинопол. Това неизмеримо предсказание е станало в първата половина на десети век. В църквата във Влахерна, покрай градските врати по време на нощно бдение, св. Андрей и още няколко души видели Богородица, съпровождана от Св. Йоан Кръстител, Св. Йоан Богослов и други апостоли и ангели. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице, обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в символ на отбрана. По това време – през 910 година, жителите на града били застрашени от варварско настъпление, само че след явяването на Богородица заплахата отминала и градът бил избавен от кръвопролития и премеждия.

В знак на признателност към отбраната на Божията майка, църквата определила този ден като значим християнски празник, наименуван Покров (покровителство) и поради метода, по който Дева Мария избавя молещите се. Чества се единствено в славянските страни – евентуално, тъй като св. Андрей, който получил привидение за светостта на това явяване, бил славянин по генезис.

Много православни църкви и манастири в България носят името Покров Богородичен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР