Православната църква чества днес Св. Равноапостолна Нина. Имен ден празнуват

...
Православната църква чества днес Св. Равноапостолна Нина. Имен ден празнуват
Коментари Харесай

Почитаме светица с огнено име, празнуват любими хора

Православната черква празнува през днешния ден Св. Равноапостолна Нина. Имен ден честват всички, кръстени Нина, Нино, Адам, Калчо.

Името е с античен вавилонски генезис – Нин се е наричала богинята на плодородието. Среща се и в индианските племена и значи „ огън “, „ пламък “.

Света Нина е родена в Кападокия. Баща ѝ бил родственик на св. Георги Победоносец, а майка ѝ - сестра на Йерусалимския патриарх. Дванадесетгодишна св. Нина отпътувала за Йерусалим, а по-късно и за Иверия (дн. Грузия). Там тя стартира да популяризира вярата в Исус Христос. По пътя девойката стига до град Мцхет. Там попада на грандиозно езическо угощение. Изведнъж тогава се случва знамение. Езическият кумир, който е обект на молебствия от страна на локалните поданици, бива изумен от гръмотевица и всички изпадат в суматоха. Легендата гласи, че точно Нина е провокирала това, защото се помолила на Бог да спре езическите дейности на грешниците.

Случилото се кара Нина да остане в дн. Грузия и да продължи живота си там.

Св. Нина живяла благочестиво и целомъдрено, проповядвала Евангелието и призовавала християните и друговерците към смирение. След гибелта ѝ, православието стартира да я уважава като светица.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР