Православна църква чества Свети Спиридон Чудотворец - един от великите

...
Православна църква чества Свети Спиридон Чудотворец - един от великите
Коментари Харесай

30 красиви имена черпят днес, почитаме велик чудотворец

Православна черква празнува Свети Спиридон Чудотворец - един от великите светии и чудотворци от 4 век. Свети Спиридон е настойник и на грънчарите, керемидарите, тухларите и козарите.
Традиции и традиции Народните вярвания са, че светеца защищава от кожни болести. Затова дамите вършат специфични обредни хлябове и да ги раздават за здраве.
Свети Спиридон е настойник и на грънчарите, керемидарите, тухларите и козарите. Народът споделя, че св. Спиридон бил кондурджия (обущар), по тази причина и до през днешния ден работещите в обувната индустрия и обущарите почитат деня му.
Празнуват също и други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Разбира се, като спомен от разказите за него особена респект му оказват керемидарите и тухларите.
Приема се и като настойник на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите. Култът на този светец е най-разпространен в Южна и Югоизточна България. Той изключително е известен измежду християнското население на Родопите и в региона на Благоевград.
Денят се чества против рани, порязване, обриви и пъпки(струпки), екземи. Народът има вяра, че св. Спиридон е лечителят на тези заболявания и в негова чест се месят колачи – питки, кравайчета, които се раздават на съседи и родственици с пожеланието светецът да прогони заболяването надалеч от вкъщи.
Не единствено заболявания лекувал, само че и при суша дъжд измолвал, при киша спирал дъжда, заради което го почитали и небогати, и богати. Там, където го имат за настойник на конете, дамите раздават рано сутринта ритуален самун за здравето на животните.
Метеорологични прогнози Каквото е времето през 12-те дни след св. Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през идната година: на първия ден подхожда януари, на втория – февруари и така нататък
Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се вършат от 1 до 12 декември и от 12 до 24 декември.
Народът изключително деликатно е следил времето преди прекосяването от един на различен годишен цикъл, от едно положение на света в друго, когато към момента времето е междинни, пределно и гранично. Не единствено дните, само че и 12 последващи нощи демонстрират какво ще бъдат месеците, които идват.
С празника на св. Спиридон (12 Декември) са свързани зимния празник на св. Анна (9 декември) и на прор. Даниил (17 Декември).
Те допълват обредната концепция за преход, за прекосяване към нещо ново. Св. Анна зимна за българите е настойничка на магьосниците, на врачките, вещиците, омайниците. Св. Анна е и майка на Богородица.
Тя закриля брака, фамилията, девойките, бременните дами и вдовиците. На 17 Декември честват всички дами, които още раждат и имат дребни деца; месят се питки и още веднъж се раздават, с цел да е плодовита годината.
И двата празника, са женски, в същността си са честване на женското, плодотворящото начало. Целта им е да обезпечат благополучен преход и триумф в новия годишен цикъл.
Имен ден честват: Спиро, Спиридон, Дарий, Дарина, Дариела и Дария, Дарин, Дарина, Даринка Дариан, Дара, Дарен, Дарена, Дарка, Дарко, Дарун, Дарьо, Даренко, Даря, Дарияна, Дарун, Дарьо, Даренка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР