Правосъдният министър Данаил Кирилов за пореден път заплаши, че ще

...
Правосъдният министър Данаил Кирилов за пореден път заплаши, че ще
Коментари Харесай

Кирилов се опитва да притиска ЕК с нови заплахи за оставка

Правосъдният министър Данаил Кирилов за следващ път заплаши, че ще хвърли оставка, в случай че до края на мандата в Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер не бъде премахнат мониторингът над България върху активността на правосъдната власт. " Аз съм безапелационен в изказването си. Моята оставка е на масата ", натърти Кирилов пред Българска национална телевизия в понеделник.

На процедура остава по-малко от два месеца до 31 октомври, когато новият състав на Еврокомисията ще встъпи в служба. Въпреки че мониторинговите отчети на Брюксел са регулярни от 2010 година, когато започва участието ни в Европейски Съюз, и все още страната ни не съумява да покрие условията за отпадане на Механизма за съдействие и инспекция. " Бих желал да употребявам времето до окончателния миг с оглед готовност. Мобилизация и на административните структури, които работят по въпроса, и на институциите, и на поддръжката на българското обществото. Ако не успеем в този развой, аргументите значително ще бъдат в България, а е извънредно време да спрем сами да си сътворяваме трудности, които с голямо изпитание да преодоляваме ", означи правосъдният министър.

Ако мониторингът не бъде преустановен, оставката му би трябвало да стане факт броени дни след избора на нов основен прокурор. Кирилов е безапелационен, че все още процедурата по желание на нов началник на държавното обвиняване през идващите 7 години следва условията на закона. " За мен беше позитивна изненада мнението на експертите в съсловието, които се сплотиха и предложиха Иван Гешев. Не предложих различна кандидатура, с цел да не противопоставя една външна кандидатура на избора на съсловието ", посочи той. Министърът е на мнение, че Гешев получава и необятна социална поддръжка, а зад митингите против него " има непосредствени съответни цели на съответни лица, които следват обстановка ". " Българският фен преценява всички тези условия ", смята Кирилов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР