Правосъдието във Ватикана издаде първата в историята на държавата присъда

...
Правосъдието във Ватикана издаде първата в историята на държавата присъда
Коментари Харесай

Ватикански съд с първа присъда за пране на пари

Правосъдието във Ватикана издаде първата в историята на страната присъда за пране на пари, заяви пресслужбата на Светия трон, представена от ДПА.

Италианският бизнесмен в региона на недвижимото имущество Анджело Пройети беше наказан на две години и шест месеца затвор и му бяха иззети над един милион евро.

Парите, вложени в сметка на Пройети в банката на Ватикана (Институт за религиозни действия, ИРД) бяха замразени още през 2014 година, когато против предприемача стартира следствие.

Присъдата против Пройети е била произнесена на 17 декември, само че бе огласена обществено едвам през днешния ден. Според Светия трон тя е от основно значение в подтекста на напъните на Ватикана да усъвършенства репутацията си в битката с финансовите закононарушения.

През декември 2017 година Комитетът на специалистите по оценяване на ограниченията против изпирането на пари и финансиране на тероризма (MONEYVAL) към Съвета на Европа разкритикува Ватикана, че не е довела до сполучлив край нито едно дело за пране на пари.

Ватиканът се пробва да реализира прогрес в региона на финансовата бистрота откакто в течение на десетилетия банката на страната бе подозирана, че съхранява средства на италиански мафиоти, на лица, занимаващи се с пране на пари и укриващи налози.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР