Правни експерти поставят под съмнение заповедта на съдията, която казва на адвокатите от Southwest да преминат обучение за религиозна свобода

...
Федерален съдия предизвика дебат сред правни учени, като нареди на
Коментари Харесай

Федерален съдия предизвика дебат сред правни учени, като нареди на адвокатите на Southwest Airlines да преминат „обучение за религиозна свобода“ от консерватор Християнска правна група.

Критиците казват, че ако съдията смята, че такова обучение е необходимо, той трябваше да намери по-малко поляризираща група, която да го проведе.

САЩ. Окръжният съдия Брантли Стар взе решението, след като постанови, че Югозападът е обвинен в неуважение към съда, тъй като се е противопоставил на предишна заповед, издадена от него по случай, включващ стюардеса, която каза, че е била уволнена, защото е изразила несъгласие с аборта. Тя съди Southwest и спечели.

Стар, номиниран на пейката от бившия президент Доналд Тръмп, каза, че Southwest не разбира федералната защита на религиозната свобода. Затова тази седмица той нареди на трима от адвокатите на авиокомпанията да преминат обучение за религиозна свобода. И той каза, че Алиансът за защита на свободата, или ADF, е „особено подходящ“ за провеждане на обучението.

Групата привлече внимание – и високопоставени съдебни победи – противопоставяйки се на абортите, защитавайки пекар и дизайнер на уебсайт, който не иска да работи върху еднополовите бракове и се стреми да ограничи правата на транссексуалните. Често се позовава на правата на Първата поправка в своите съдебни спорове.

ADF отказа да опише своето обучение или да направи представител, който е на разположение за интервю.В изпратено по имейл изявление, нейният главен правен съветник, Джим Кембъл, каза: "Заповедта на съдията изисква ADF да осигури обучение по закон за свободата на религията - а не по религиозна доктрина. Безпочвено е да се предполага, че хората с вяра не могат да предоставят правни инструкции, ако техните вярвания се различават от тези на тяхната публика. относно религиозните убеждения на служителя. Авиокомпанията, която е базирана в Далас, вече обжалва присъдата на съдебните заседатели в полза на стюардесата.

Дейвид Лопес, който беше главен съветник на Комисията за равни възможности за заетост на САЩ по време на администрацията на Обама, каза, че Southwest може твърдят, че обучението от консервативна християнска група нарушава религиозните права на нейните адвокати, особено ако някой следва други вероизповедания или изобщо не следва.

Лопес каза, че EEOC често настоява за обучение на работодатели, за които е установено, че са дискриминирани, но че агенцията и компанията ще се споразумеят кой ще проведе това обучение.

„Какво се случи тук, никога не съм го виждал“, каза Лопес, който сега е професор по право в университета Рутгерс.

ADF е „само един глас“ по въпроса за религиозната свобода, каза Лопес, „и те са глас, който много хора смятат за много противоречив и много тесен.“

Дъглас Лейкок , авторитет по законите за религиозната свобода, който наскоро се пенсионира като професор по право в Университета на Вирджиния, каза, че съдиите могат да наредят допълнителни мерки, като например обучение, за да се уверят, че обвиняемите спазват останалата част от заповедта, но Southwest все още има възможности за обжалване.

Southwest може да твърди, „че ADF има крайни възгледи по тези въпроси и ще даде изкривено обучение и има нещо в това“, каза Лейкок. Или, каза той, авиокомпанията може да твърди, че ADF е по същество религиозна организация и че изискването на юристи от Southwest да преминат обучение от групата би нарушило техните права.

„ADF се представя като организация за религиозна свобода , но това наистина е християнска организация", каза Лейкок. „Тя не се интересува много от религиозната свобода на другите."

Стивън Колис, директор на клиника по право и религия в Тексаския университет в Остин, каза, че е в рамките на правомощията на съдия да разпореди такъв вид обучение.

„Наистина мисля, че е съмнително да се разпореди това обучение да се извършва от група, която е явно пристрастна по въпроси, свързани с религиозната свобода,“ добави Колис. „Той можеше да избегне критиките, като поръча това на някой, който е малко по-неутрален... вместо това използвайте академик.“

Съдия Стар беше номиниран от Тръмп през 2019 г. и потвърден от Сената, тогава под ръководството на Републиканската партия контрол, в партийна линия, 51-39 гласа.

Племенникът на Кенет Стар, бивш федерален съдия, ръководил разследванията на бившия президент Бил Клинтън, довели до импийчмънт на Клинтън в сексуален скандал, Стар завършва Кристиянския университет в Абилин и получава диплома по право от Тексаския университет в Остин, където е бил редактор на списание за консервативно право.

Стар е заемал ръководни длъжности в офиса на главния прокурор на Тексас. Според въпросник, който е попълнил за съдебната комисия на Сената, той е работил по дело срещу администрацията на Обама за това, че е казала на държавните училища да оставят транссексуалните ученици да решават кои тоалетни да използват, защитавал е щатски закон, който забранява градовете-убежища за имигранти, и е съдил срещу блокират план за отлагане на депортирането на някои имигранти без документи.

Стар, който преди това не е бил съдия на никакво ниво, е член на Федералисткото общество, консервативна правна група.

< p>Случаят Southwest произтича от решението на авиокомпанията да уволни Чарлийн Картър, стюардеса в продължение на повече от 20 години, след поредица от публикации в социалните медии и лични съобщения, насочени към президента на синдиката на стюардесите за участие в анти-Тръмп, марш за правата на абортите във Вашингтон през януари 2017 г.

В едно съобщение Картър каза на президента на синдиката: „Ти наистина си презрян по толкова много начини“ и прикачи видео, което уж показва абортиран плод. Един час по-късно тя изпрати друго видео на абортиран плод.

Картър отнесе случая до арбитраж, но загуби. След това тя заведе дело и миналата година журито в Далас й присъди 5,1 милиона долара от Southwest и профсъюза. По-късно Стар намали присъдата до около 800 000 долара, за да се съобрази, според него, с федералните ограничения за наказателни обезщетения.

Както авиокомпанията, така и синдикатът оспорват решението пред 5-ти окръжен апелативен съд на САЩ, който не е реши дали да разгледа делото.

Картър е представляван от адвокати от Националната фондация за правна защита на правото на работа, която твърди, че работниците, представлявани от синдикатите, не трябва да бъдат задължени да плащат вноски.

След решението на Стар тази седмица, президентът на фондацията Марк Микс каза: „Надяваме се, че тази заповед дава надежда на други независимо мислещи работници, че правото им да изразяват своето религиозно несъгласие срещу политическите програми на профсъюзите и компаниите не може да бъде отхвърлено толкова лесно.”

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР